Valósággá válhat a Terminátor 2 filmből ismert T-1000 alakváltó

2016. augusztus 8., hétfő
Ki ne emlékezne a Terminátor 2 gonosz folyékony fém rendőrére? Lehet, hogy hamarosan valósággá válik. Az RMIT egyetem melbourne-i mérnökei olyan folyékony fémet fejlesztettek ki, mely képes felvenni különböző tárgyak alakját.

Hihetetlen és egyben bizarr, de a Terminátor 2-ből ismert főgonosz valósággá válhat. Na nem gonosz robotként, hanem maga a technológia.

Ha még emlékszünk rá, a T-1000 egy olyan folyékony fémből készült, mely egyszerre ellenállt mindennek, és képes volt különböző tárgyak alakját utánozni.

Nem volt képes bonyolult, mechanikus gépeket utánozni, de szuronyokat, primitívebb tárgyakat igen.

folyekony-fem-ember

A melbourne-i egyetem mérnökei kifejlesztettek egy kísértetiesen hasonló fémet.

A fémet nem arra használnák, hogy gyilkos robotokat gyártsanak, hanem sokkal inkább az elektronikus eszközök gyártásában vennék hasznát.

Képesek lennének olyan elektronikus gépeket alkotni, melyek már inkább élők, mint egyszerű gépek.A kísérletekben a folyékony fémet vízzel elegyítve képesek voltak olyan alakúra formálni, amilyenre csak akarták.

Ez messze van még attól, mint amit a Terminátor 2-ben láttunk, de programozott, nanorobotokkal lehetséges lenne meghatározni működés közben az alakot, így lényegében a fém bármivé átváltoztatható lenne.

t-1000-terminator-2

A kutatók szerint egyelőre még merő fantasztikum, hogy egy olyan robotot alkossunk, mely folyékony fém és képes legyen egy ember alakját felvenni, de valószínűleg 50 éven belül még ez a technológia is a rendelkezésünkre fog állni.

Egyesek attól kezdtek félni a bejelentés hallatán, hogy így az emberiség majd véletlenül egy új, fém alapú életformát fog létrehozni, mely az ember ellen fog fordulni.

Ezek azonban egyelőre csak az aggódók fantáziáját tükrözik, a valóságban jóval több előnye, gyakorlati haszna lenne ennek az egész technológiának, mint veszélye.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 6784

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet