Valósággá válhat-e valaha a The Walking Dead borzalmas világa?

2016. október 26., szerda




Nemrég kezdte meg a hetedik évadát a sorozat, és újra felvetődött sokakba a kérdés. Vajon valaha valóban kitörhet egy olyan zombi járvány mely képes lesz elpusztítani az emberiség nagy részét?

Elrajtolt a méltán sikeres The Walking Dead hetedik évada, ráadásul egy olyan ütős nyitánnyal, mely sokakat teljesen lesokkolt.

A sorozat folytatása kapcsán újra felmerült sokakban az a nyugtalanító kérdés, hogy vajon a valóságban is megtörténhet-e hasonló járvány, mint ami a sorozatban elpusztította az emberiség 90%-át.

Sajnos ezzel kapcsolatban van néhány. Ugyan nem abban a formában, ahogyan a sorozatban is láttuk, de nagyon is elképzelhető, és reális esély van arra, hogy egy vírus az egész világon elterjedve hasonló élőhalottakká változtassa az embereket.

Megtörténhet a valóságban is

Bármilyen hihetetlen, egy zombi invázió nem olyan légből kapott, mint korábban gondoltuk volna. Olyannyira nem, hogy maga a Pentagon is foglalkozott mostanában a kérdéssel.

A Pentagon ugyanis valóban kidolgozott stratégiával rendelkezik arra az esetre, ha zombik lepnék el a világot. Talán nyilvánvaló, hogy az állam, a hadsereg, és a többi állami szerv időnként vészforgatókönyveket készít arra az esetre, ha meg kellene védeni az államot, és a polgárokat.

Rengeteg vészforgatókönyvet szoktak készíteni különféle természeti katasztrófák, háborúk esetére. Azonban a Pentagon nemrégiben olyan forgatókönyvet tesztelt, melyben zombi invázió sújtja egész Amerikát.

Az amerikai védelmi minisztérium stratégiai parancsnoksága CONOP 8888 néven készített egy forgatókönyvet arra az esetre, ha az élőhalottak globális támadást indítanának az emberiség ellen.

A különleges, és vastag dokumentum számtalan információval látja el a kiképzés részvevőit. Sőt, nem csak konkrét leírásokat, javaslatokat tesz, de még a zombikat is különböző csoportokra bontja veszélyesség szerint.

Noha a hadsereg és a Pentagon szerint ez „csak” egy fantáziadús kiképzési modell, mely egy nagy harcászati esemény szimulációját szolgálja, sokan elgondolkodtak rajta, hogy a Pentagon miért pont egy ilyen eseményre képez ki embereket.

Tudományos szempontból sem kizárt

Ijesztő, de azt kell mondanunk, hogy a tudomány oldaláról megközelítve sem hangzik marhaságnak a zombikkal riogató járvány gondolata.

Ha egy ilyen rákfene valamilyen incidens során kiszabadulna, és kezdetét venné féktelen szétterjedése, garantáltan bekebelezné az emberiség nagy részét.

Ha nem hisszük, hogy mindez lehetséges, érdemes megemlíteni, hogy a National Geographic Channel „The truth about zombies” c. dokumentumfilmjében a tudósok arról számoltak be, hogy bizonyos vírusoknál beindulhat olyan viselkedés az emberben, mely majdnem olyan, mintha valóban zombivá válna.

Samita Andreansky virológus szerint a veszettség, mely a központi idegrendszerre hat elsősorban képes lenne az alanyokat és az áldozatokat az őrületbe kergetni. A veszettség ugyanis egy zombihoz hasonló tüneteket tud produkálni: nyáladzás, nagyon agresszív viselkedés, a fertőzött beteg napokig szenved, és közben önmagában, és másokban is kárt tehet.

Nagyon ritka kivételtől eltekintve halálos kimenetelű betegség, ami magas lázzal, és görcsös izomrángással jár, míg végül a páciens belehal a kórba. Ma csak kevés ember ismerünk a világon, akik túlélték volna úgy a veszettséget, hogy nem voltak beoltva ellene.

Természetesen a zombifilmekhez hasonlóan ez is harapás útján terjed, hiszen a veszettséggel fertőzött egyének nyála erőse fertőző mivel rengeteg vírust tartalmaz.

Amíg a harapás helyén a testbe jutott vírusok, illetve az idegrendszer érintettsége eléri az agyvelőt, átlag 18-60 nap telik el. Legtöbbször a 20-40. napon jelennek meg a központi idegrendszeri tünetek. Gyakorlatilag egy lassú lefolyású, nem annyira drasztikus zombi vírusként lehet tekinteni a veszettségre.

De nem is ez a gond, hanem az, hogy elméletben bármikor bekövetkezhet az, hogy ez a vírus mutálódik például az influenza vírussal.

Ennek következtében az a levegőben képes lesz gyorsan terjedni, máris egy zombi-apokalipszist vizionálhatunk magunk elé. Ilyen nagy erejű és pusztító vírus több módon létrejöhet. 

Lehet ez egy véletlenszerű kereszteződés más vírusokkal, vagy genetikai mutáció is, melyet akár az ultraibolya sugárzás károsító hatása is kiválthat.

Az azonban nem lesz lehetséges, hogy a már elhunyt emberek újra életre keljenek. Ez ugyanis biológiailag képtelenség, jelenleg nem ismerünk olyan vírust vagy hatásmechanizmust, mely a sorozatban látott módon képes újraindítani az agyat, pontosabban a kisagyat.

Így gyakorlatilag nem élőhalottakról beszélünk, hanem fertőzött élőkről, ami már nem teljesen egyenlő a zombi kifejezéssel.

Túlélhetjük a zombi apokalipszist?

A kérdés már csak az, ha bekövetkezne hasonló, akkor az emberiség képes lenne-e megbirkózni vele, vagy mint a The Walking Dead sorozatban is láthattunk, szép lassan széthullana a világunk.

Reményeink szerint a hadsereg, melyek már erre is kiképeztek Amerikában, már képes lenne uralni a helyzetet, és még idő előtt megfékezni a vírus terjedését.

A CDC és a WHO versenyt futna az idővel, hogy megfelelő ellenszert, vagy valamiféle vakcinát tudjanak kifejleszteni.

Az emberiségnek tehát a jelen ismereteik szerit jó esélye lenne túlélni, féken tartani egy kirobbanó zombi apokalipszist. Hogy ez valaha be is fog következni, azt nem tudni, de reméljük soha nem kerül rá sor.

tudomány ijesztő bizarrr világvége betegség betegségek zombik zombi invázió különleges betegségek


Megtekintések száma: 131848





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet