Válságtanácskozást hívtak össze az Ebola járvány miatt: világméretű pusztítást okozhat?

2018. május 21., hétfő




Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nagy a baj. Vörös riasztás?

terjed az ebola, méghozzá olyan gyorsan, hogy a WHO is aggodalmát fejezte ki. Mi több, a problémát már elég nagynak tartják ahhoz, hogy egy esetleges világjárvány szabaduljon rá a világra.

Ha ez most megtörténne, az több tíz, vagy akár több száz millió emberrel végeznek, ugyanis az ebola ezen fajtája 90%-ban halálos.

Vagyis ez azt is jelenti, 10 megbetegedett emberből 9 nem éli túl a vírussal való érintkezést...

Pénteken elrendelték a riasztás magas szintjét a Kelet-afrikai Közösség (EAC) tagországai, Burundi, Dél-Szudán, Kenya, Ruanda, Tanzánia és Uganda. Közülük csupán Kenya nem szomszédos Kongóval.

A WHO azt követően tartott válságtanácskozást és döntött a változtatásról,

hogy a betegség felütötte a fejét az 1,2 milliós Mbandaka városában is.

A nagy kiterjedésű település a székhelye az északnyugati Egyenlítői tartománynak, továbbá nemzeti és nemzetközi folyami-, közúti útvonalak mentén fekszik, valamint légiközlekedési csomópont.

A közlemény szerint tragikus volna, ha az ebola elérné az ország fővárosát, a zsúfolt Kinshasát, ahol milliók élnek egészségtelen, nyomorúságos, szennyvízelvezetés nélküli negyedekben.

Minden világjárványt okozni képes vírus vagy baktérium rákfenéje lehet az, ha széles tömegeket ér el.

Ezért a nagyvárosokat elérő vírusoknál nagyobb az esély nem csak a terjedése, de a tovább mutálódásra is, ami beláthatatlan következményeket vonhatna maga után...

A betegség eleinte klasszikus vírusfertőzés tüneteivel jelentkezik (pl. láz, izomfájdalmak), majd kialakulnak a vérzéses lázra jellemző tünetek, mint a hasmenés, hányás, fokozott vérzékenység, végül többszervi elégtelenség és keringési sokk alakul ki.

Kezelése nem megoldott, specifikus terápia nem áll rendelkezésre, azonban a 2014-es nyugat-afrikai Ebola-járványt követően sikeresen teszteltek Ebola-ellenes védőoltásokat.

A beteg elkülönítése mellett támogató, szupportív kezeléseket (pl. folyadékpótlás) alkalmaznak. A betegség halálozása 50-90 százalék körüli.

Potenciális biológiai fegyvernek tartják, mivel az egyik legvirulensebb emberi kórokozó a Földön...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség vírusok világjárványok


Megtekintések száma: 31069





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet