Változás állt be a Szaturnusz rejtélyes hatszögletű képződményében

2016. október 27., csütörtök




A Szaturnusz sarkánál kialakult hexagonon változások mentek végbe. Mindenki találgat.

Nem várt változás állt be a Szaturnusz sarkköre felett látható titokzatos, hatszög alakú képződményben.

Az ominózus hexagon színe ugyanis kékről aranyszínűre váltott, egyelőre senki sem tudja, hogy miért.

A rejtélyes hexagon alakzat egyébként nem más, mint egy körforgást végző felhőrendszer, melynek alakja a Szaturnusz szeleinek nagyon eltérő sebességeiből eredeztethető. Noha erre még nem találtak bizonyítékokat, de jelenleg ez az egyetlen elmélet, mely talán közel járhat az igazsághoz.

A rejtélyes hatszöget már 2004 óta figyelik, de semmilyen változás jelét nem mutatta. Eddig.

A megfigyelést az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cassini űrszondája tette, és észrevették, hogy a hexagon elkezd lassan színt váltani.

A színváltozás valószínűleg a változó évszakokhoz köthető a planétán. A sarkvidékekre beeső napfény mennyisége hatással van a légkörben lévő aeroszolok, vagyis az áramló levegőben lévő részecskék vagy folyadékcseppek mennyiségére.

Sokan úgy gondolják, hogy mivel az északi félteke eléri majd 2017 májusában a nyári napfordulót, ez okozza a szokatlan elváltozást. A kékesről aranyra változó szín valószínűleg a sok napfény eredménye.

A napfény hatására ugyanis jóval több aeroszol termelődött a légkörben, ami megváltoztatta annak összetételét. persze ez csak egy lehetséges elmélet, és mérésekkel még nem sikerült igazolni, így egyelőre várnak a kutatók, hogy sikerüljön bizonyítékot is találni rá, addig pedig mindenki csak találgat.

A Cassini 1997-ben indult a Szaturnuszhoz, hogy az általa gyűjtött információkkal a tudósok jobban megértsék a bolygón és más gázóriásokon zajló folyamatokat.

Számítógépes szimulációkkal kimutatták, hogy az északi sarkvidék körül a széláramlatokban bekövetkező apró eltérések hatszög alakú formációt képesek kialakítani.

Ilyen hatszögletű felhőket újabban a Bermuda-háromszög felett is észleltek. Ezekben a felhőrendszerekben esetenként 170 km/h sebességű széllökések is előfordulhatnak.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 134016





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet