Van-e élet a Marson, vagy sem?

2016. május 24., kedd




Az már bizonyított, hogy valaha víz folyt a felszínén - és ki tudja, talán még mindig így van. Továbbá a marsi talajban ha nem is biológiai eredetű, de szerves összetevőkre bukkantak, vagyis az élet alapfeltételei adottak lehetnek.

Az organikus anyagok megléte még nem ugyanaz, mint a biológiai élet. És ha létezne is élet a Marson, a földinél sokkal szélsőségesebb körülményekkel kéne szembenéznie. Ami az anyabolygónkon élet lehet, a Marson jó eséllyel nem lesz az.

A marsi élet, ha létezik, annyira különbözhet a miénktől, hogy talán fel sem ismernénk.

Ha ki is alakult az élet a bolygón, az a földitől teljesen függetlenül történt. Lehetséges, hogy a marsi élet olyan szerves anyagok kombinációja, amit korábban még sosem láttunk, így nem is tudunk róla, hogy figyelnünk kéne rá.

mars-felszin

A marsi élet kutatása már évtizedekkel ezelőtt megkezdődött. Amikor a Viking leszállóegység megérkezett 1976-ban, több kísérletsorozatot is végzett az élet nyomai után kutatva. Minden kísérlet negatív eredménnyel zárult. De vajon valóban a megfelelő teszteket végeztük el?

Joop Houtkooper, a Giesseni Egyetem kutatója szerint

lehetséges, hogy akaratlanul is elpusztítottuk a marsi életet, miközben kerestük.

Hipotézise szerint a marsi életformák megbirkózhatnak az extrém hideggel is; ha hidrogén-peroxidot vesznek föl, ami vízzel keveredik, az megóvhatja őket a megfagyástól. A földi létformákra nézve a hidrogén-peroxid igazi átok – ezért is olyan hasznos fertőtlenítőszer –, de lehetséges, hogy a kutatók ezért nem gondolták soha, hogy kutatásra érdemes lenne.

[caption id="attachment_7964" align="aligncenter" width="740"]mars-felszine-kep A talaj alatt még ma is elképzelhető, hogy vannak szerves létformák.[/caption]

A Viking az egyik vizsgálat közben egy rövid ideig pozitív jelzést küldött – vagyis azt üzente, hogy talált egy felismerhető létformát –, de a jelzés rövid idő után megszűnt.

Houtkooper szerint lehetséges, hogy a vízzel végzett kísérletek hozták ezt az eredményt, ami elpusztíthatott egy hirdogén-peroxid alapú létformát.

marsjaro

Houtkooper elméletét számos tudós kritizálja, mivel nem támasztják alá kézzelfogható bizonyítékok. De a megközelítése abból a szempontból figyelemre méltó, hogy nem kéne a földön kívüli élettel kapcsolatos feltételezéseinket a Földön látottakra alapozni.

Forrás: Origo


Megtekintések száma: 4117





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet