Van egy szén-dioxidnál is veszélyesebb gáz, ami pusztulást hozhat a Földre

2017. február 13., hétfő
Jelenleg bár a szén-dioxidot tartják a legszennyezőbb gáznak, és az üvegházhatás fő okozójának, létezik egy másik gáz, mely még nagyobb mértékű katasztrófát hozhat az élővilágra, és ránk, emberekre.

A szén-dioxidnál is mérgezőbb

A Szén-dioxid az a gáz, ami úgy ismert, mint a globális felmelegedés fő mozgatórugója, holott van egy nála sokkal borzalmasabb, sokkal erősebb hatást kiváltó gáz. Annyit segítünk, hogy ez a gáz a föld mélyén lapult eddig a talajban, de a globális felmelegedés hatására hamarosan nagy mennyiségben szabadulhat fel a légkörbe.

A metán a tehéntrágyától kezdve a gáz-és olajfeltárásokon át a mezőgazdaságig számos forrásból származhat.

A Readingi Egyetem kutatása azt vizsgálja, hogyan nyeli el a metán a napból érkező meleg sugarakat, ez mennyiben különbözik attól, ahogyan a széndioxid viselkedik, és mindez hogyan hat a légkör felmelegedésére.

Rájöttek, hogy a metán a rövidebb hullámhosszú sugarakat nyeli el leginkább, és képes jelentősen felmelegíteni a légkör földhöz közeli részét.

Fontosabb, mint hitték

A metán által létrehozott meleg foltok aztán vagy a felszín közelében maradnak, és gyűlnek, vagy feljebb szállnak, de a felhőrétegről egyszerűen visszaverődnek.

Ez azért is van így, mert a metán különleges szerkezete miatt még jobban üvegházhatást okozó gátként működik, mint a szén-dioxid.

A napból érkező energia és a világűrbe visszaverődő energia egyensúlyából létrejövő üvegházhatás vizsgálata során arra a következtetésre jutottak most a kutatók, hogy a metán szerepe 25 százalékkal nagyobb a globális felmelegedésben, mint ahogyan azt az eddigi kutatások sejtették.

Ráadásul komoly veszélyt hozhat magával az egyre csak felszabaduló, földalatti metánkészlet, ugyanis akár be is lobbanthatja a légkört.

Globális fajkihalást hozhat

A metán teljesen más sebességgel bomlik le, mint a szén-dioxid, és sokkal erőteljesebb folyamatokat alakít ki a légkörben, mint eddig hittük.

Ez egyben azt is jelenti, hogy sokkal nagyobb a veszély is egy esetlegesen a felszínre törő hatalmas metánmező miatt.

A múltban számos jel utal arra, hogy néhány tömeges fajkihalást a talaj alól felszabaduló hatalmas metánmennyiség okozott, mely belélegezhetetlenné tetet a légkört néhány ezer évre, míg újra nem stabilizálódott a bolygó.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a jég olvadásakor több más anyag mellett metángáz szabadul fel a sarki jégtakaróból. A metán légkörbe kerülése azért fontos, mert a metán a szén-dioxidnál sokkal (hússzor) erősebb üvegházhatást gyakorol a légkörre.

Mindemellett előidézheti a már említett prehisztorikus kataklizmát, mely az emberiséget is veszélybe sodorhatja.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány világvége globális kataklizma fajkihalás


Megtekintések száma: 106418

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet