​Van valami hatalmas a Föld magjához közel, a tudósok már látják

2020. június 15., hétfő
A magköpeny határán fekvő struktúrákat szívesen vizsgálják a geológusok. Akik most rá is bukkantak egyre, de ezáltal nem válaszokból, hanem kérdésekből lett több.

A szeizmikus adatok elemzése nem csupán a földrengések természetének megértéséhez viszi közelebb a tudósokat.

Ezekből az információkból a Föld kevéssé ismert részeit, a magot és a köpenyt is tanulmányozni lehet, ahol viszonylag gyakran fedeznek fel új és különleges struktúrákat.

A Science tudományos folyóiratban írtak arról, hogy nemrég rábukkantak egy ilyen jelenségre. 

Méghozzá 2900 kilométerrel a Francia-Polinéziához tartozó Marquises-szigetek alatt. Hogy pontosan mivel van dolguk a kutatóknak, az egyelőre nem teljesen világos.

Egy elmélet szerint a magközelben felfedezett struktúra valamilyen kőzet lesz, amely rendkívül forró és sűrű.

A struktúrát (a kutatók nevezik így) modern képalkotó technika, valamint a Sequencer nevű algoritmus azonosította. A programot kifejezetten szeizmikus adatok feldolgozásához fejlesztették. 

A szoftverre azért is van szükség, mert olyan információmennyiséget kell átvizsgálni, amelyet máskülönben hónapokba, ha nem évekbe telne megfejteni. 

A számítógép ezen felül szokatlan jeleket is észrevehet.

A struktúra azonosításához a korábbi földrengések során rögzített adatokat nézték át a Marylandi Egyetem szeizmológusai a Futurism szerint.

Ez kimondottan izgalmas kutatási terület, hiszen a begyűjtött információk alapján olyan struktúrákra és egyéb jelenségek létezésére is következtetni lehet, amely addig nem volt ismert a tudósok előtt. Lényegében ez történt most is.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 8671

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet