Vándorló feketelyukak veszélyeztethetik Földünket

2017. február 12., vasárnap




Egyes szakemberek szerint komolyabb probléma lehet az aszteroida veszélynél is.

Felejtsd el az aszteroidákat! Van sokkal nagyobb veszély is, mely a Földünkre leselkedik, és mely ellen gyakorlatilag tehetetlenek lennénk, ha bekövetkezne.

Arról van szó, hogy az űr sötétjében nem csak gyilkos kisbolygók, és aszteroidák keringenek, hanem kisebb-nagyobb feketelyukak is.

Léteznek ugyanis olyan különleges, vándorló feketelyukak, melyek a közelükbe kerülő tárgyakat, objektumokat egyszerűen felfalják.

Ilyen vándorló, szabad szemmel láthatatlan feketelyukak milliószámra keringhetnek az univerzumban, azon belül is a Tejútrendszer belsejében.

A csillagászok szerint ezek az apró feketelyukak szolgálnak magyarázattal a világegyetemből váratlanul eltűnő elemekre. Ugyanis korábban már megfigyelték, hogy egyes régebben felfedezett égitestek, csillagok egyszerűen eltűntek.

Mintha sosem lettek volna. Megvan rá az esély, hogy felrobbantak, vagy más folyamatok során elpusztultak, de ez esetben látnunk kellett volna a fényüket. Ehelyett egyik pillanatról a másikra eltűntek.

Hogy mennyire valós ez a veszély, azt nagyon jól tükrözi, hogy egy ilyen feketelyukat fel is fedeztek nemrég egy gázfelhőben, tőlünk sok fényévnyire.

De mi a garancia arra, hogy nem fog idevándorolni egy példány, és bekebelezni az egész Naprendszert?

Ez még nem minden. Aggasztó, hogy a szóban forgó kozmikus felhő jelenleg 100 kilométer per másodperc (!) sebességgel száguld pontosan a mi galaxisunk felé.

Az eset egyértelműen rávilágított arra, hogy vándorló feketelyukak milliói lehetek az univerzumban, melyek potenciális veszélyt jelenthetnek a bolygónkra.

A veszély nem csak azért nagyon nagy, mert nehéz ezeket a feketelyukakat időben észrevenni, hanem azért is, mert gyakorlatilag nem tudnánk elkerülni a végzetünket.

Egyes teóriák szerint nem kizárt, hogy azért nem bukkantunk még idegenek nyomára, mert mindegyik fejlett civilizációt egy ilyen vándorló feketelyuk nyelte el.

Akkora a gravitációs erejük, hogy a teret és az időt is képesek eltorzítani, a fény pedig nem jut ki belőlük.

Egy ilyen kataklizmát nem tudnánk elhárítani, mert jelenleg nem ismerünk olyan folyamatokat, amikkel "be lehetne zárni" egy feketelyukat.

Éppen ezért nem védekezhetünk ellene, mint egy aszteroida ellen. Lényegében esélyünk sem lenne arra, hogy túléljük.

Ráadásul mire eljut a Földig, beszívja magába a Naprendszer bolygóti, vagy magát a Napot. Így a Naprendszer teljesen összeomlana, és ez is ugyanúgy halálos katasztrófához vezetne a Földön.

Gyakorlatilag Isten kezében vagyunk, és csak a szerencsén múlt eddig, hogy nem találkozott a rendszerünk egyetlen kóborló feketelyukkal sem.

A tudósok és csillagászok azt remélik, hogy ez a jövőben hosszú ideig így marad még.

csillagászat űrkutatás világvége globális kataklizma globális katasztrófa


Megtekintések száma: 58016





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet