Vannak betegek, akik hónapok óta küzdenek a koronavírussal: ijesztő beszámolók jöttek

2020. május 21., csütörtök
Minden huszadik koronavírus-fertőzött hat vagy akár ennél is több hétig szenved a betegség tüneteitől.

Március közepén Paul Garner egy kicsit köhögni kezdett. Az egyébként fertőző betegségek professzorárnak számító Garner ekkortájt tartott online megbeszélést az új típusú koronavírusról David Nabarróval. A Zoom-beszélgetés végén a Londoni Tudományegyetem globális egészségügyi professzora azt javasolta Garnernek, hogy vonuljon önkéntes karanténba. A köhögő professzor megfogadta a másik szakértő tanácsát, bár nem igazán érezte magát betegnek. Ekkor még nem tudta, de már csak néhány nap választotta el attól, hogy teljesen leterítse a fertőzés, írja a The Guardian.

"Pokolian furcsák a tűneteim"

- mondta Garner, aki többek között nem érzett szagokat, rossz volt a közérzete, általános levertség gyötörte, feszült a mellkasa és olykor hevesen vert a szíve.

A professzor egy ponton meg volt győződve arról, hogy meg fog halni. Annyira rosszul volt, hogy bár megpróbált a szívizom-gyulladásra rákeresni a Google-ben, de képtelen volt navigálni az interneten.

Garner a 'Boris Johnson-féle nyájimmunitás csoport' tagjának nevezi magát. Ide azokat a embereket sorolják, akik az Egyesült Királyság lezárása előtti 12 napban kapták el a Covid-19-et. A professzor azzal számolt, hogy a betegség gyorsan elmúlik majd, ehelyett egy olyan hullámvasút következett be az állapotában, amiben teljesen szélsőséges érzelmeket ugyanúgy megélt, ahogy eljutott a teljes kimerültség állapotába is. Erről részletesen írt egy posztban a British Medical Journal blogjában.

Egyre gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a vírus sokkal több tünetet okozhat, mint korábban sejtették. A fertőzés után a betegség időtartama pedig sokaknál jóval hosszabb is lehet, mint néhány nap, vagy 1-2 hét.Paul Garner esetében több mint 7 hétig folyamatosan jelen voltak a hol visszatérő, máskor pedig korábban nem tapasztalt tünetek.

Ezek lehettek a fülzúgástól kezdve, a gyomorpanaszokon át, a légszomjon és a szédülésen keresztül a karjában tapasztalt ízületi gyulladásig bezárólag szinte bármi. Úgy fogalmazott, hogy olyan érzés volt a betegség minden napja, mintha az adventi naptárat nyitogatta volna: fogalma sem volt, hogy az egyes napokon milyen meglepetésben lesz része.

"Nagyon frusztráló az egész helyzet. Egy idő után sokan elkezdenek kételkedni önmagukban. A velük együtt élőkben pedig felmerül, hogy esetleg pszichológiai problémái lehetnek az illetőnek"

- tette hozzá Ganrner.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 42310

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet