Váratlan: EZEK a gyümölcsök el fognak tűnni Magyarországról!

2018. június 11., hétfő
Nem lehet majd őket termeszteni! Ennek nagyon sokan nem fognak örülni!

Valószínű, és egyre nagyobb az esély rá, hogy a glboális kílmaváltozás töünrekteheti egyes magyarországi növények és gyümölcsök termesztését.

Ez egyúttal azt is magával vonja, hogy nem lehet majd kapni őket a boltokban.

Ha mégis kapni fogunk, akkor az import termék lesz külföldről, ily módon valószínű az is, hogy jóval drágábban fogunk ezekhez hozzájutni!

A nyolcvanas években hétezer hektáron évi 40-60 ezer tonna málna termett, és a termőterület még az ezredforduló környékén is 1200-1400 hektár, a termés pedig tíz-tizenötezer tonna volt. Ma száz hektár körüli területen 600-800 tonna málna terem.

Mint írják, a megváltozott klimatikus viszonyok már nem kedveznek a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének. 

Ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat, de a málna és a szeder a csapadékos, meleg időt sem kedveli, ugyanis a mostanihoz hasonló, záporokkal tarkított időjárás kedvez a szürkerothadás terjedésének, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

A helyzetet a munkaerőhiány is tovább súlyosbítja: a málna és a szeder munkaerőigénye 3-4 ezer munkaóra egy hektáron, míg a szántóföldi növényeknél ez alig 10-20 óra. 

Az ültetvényeken alig néhány hónapos munkát tudnak ajánlani a termelők, és azt is egymástól távol eső időszakokban.

A piros ribiszke egy fokkal jobban tolerálja az időjárást, ezért egyelőre megmaradhatnak az ültetvények. 

Ezen gyümölcs esetében a munkaerőhiány sem okoz különösebb gondot, hiszen géppel is betakarítható. - írja a Blikk.

OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen figyelmeztetés felhívás


Megtekintések száma: 43126

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet