Váratlan felfedezést tettek Szudánban: egy elveszett civilizáció nyomai bukkantak elő

2017. február 15., szerda




Ősi templomok nyomai árulkodnak egy eddig nem ismert népcsoportról.

Páratlan felfedezés

Régészek egy kisebb csoportja bukkant rá valami különösre Szudánban. Az ásatások során sejtették, hogy valamit találni fognak, de azt nem tudták, hogy egy olyan jelentőségű lelet együttesre bukkannak, mely Afrika teljes történelmét is átírhatja.

Olyan mélyen a föld alá temetett ősi templomokra bukkantak ugyanis, melyek rendkívül egyediek, és nem hasonlítanak semmire, amint eddig a kontinensek találtak.

Olyanok, mintha egy eddig fel nem fedezett népcsoporthoz tartoznának. Egyedi faragások, motívumok és mintázatok jellemzik ezeket, és egy olyan stílus, és építési technika, ami sehol máshol nem volt jellemző a környéken, de még a helyszín 1000 km-es sugarában sem.

Szokatlan alakú, ősi templomok

A felbecsülhetetlen leleteket egy svájci régész találta meg néhány emberével valahol Kerma közelében.

Azonban az itt található templomokra egyáltalán nem hasonlítottak, mi több, szöges ellentétben álltak egymással már a külsőségeket is tekintve.

Ezek a templomok ellentétben a Kerma templomaival, kerek alakkal rendelkeztek, és nem voltak szögletesek. Eddig még nem találtak hasonló templomokat és az egész Földön egyedülállóak lehetnek.

Annyi bizonyos, hogy precíz építési technológia jellemezhette a készítőit a templomnak, akik egy ismeretlen népcsoport tagjai lehettek.

Az előzetes kormeghatározás alapján a templomokat valamikor Krisztus előtt 20-15. századból valóak.

Afrika titokzatos múltja

Afrika múltja mindig is titokzatos volt. Az új leletek talán segítenek jobban megérteni a kontinens történetét. Az itt felfedezett hatalmas komplexumok ugyanis sokban eltérnek a régió korabeli két másik nagy építő népének, az egyiptomiak és a núbiaiak stílusától.

Hihetetlenül egyediek ezek a templomok, melyek most előkerültek a földből. Soha ezelőtt nem láttunk még hasonlót, és olyan építési technikával készültek, amelyet nem ismerünk. - nyilatkozta az ásatásokat végző Bonnet.

Onnan lehet tudni, hogy egy eddig fel nem fedezett, mondhatni elveszett civilizáció nyomai lehetnek a templomok, hogy ennek a stílusnak és építészeti megoldásnak nem voltak sehol gyökerei Afrikában.

Nem köthető egyetlen korábbi népcsoporthoz sem, így biztosan valami olyasmiről lehet szó, amivel eddig nem találkoztunk.

szerintük a régiót egy koalíció, a Kerma Királyságot, a dárfúri és a közép-szudáni népeket tömörítő szövetség védhette. A csoport ellenfele a kereskedelmi befolyásért küzdő Egyiptom volt, mellyel gyakran kerülhettek összetűzésbe.

Az azonban kész rejtély, hogy miért őrizhették az egyiptomiak ennek az idegen, elveszett népnek a templomait.

Hiszen semmit sem tudni róluk, és nem értik, miért voltak annyira fontosak ezek a templomok.

Egyesek szerint hatalmas kincseket rejthettek egykoron ezek a templomok, mások úgy gondolják, más értékes leletek lapulhattak ott, ezért voltak annyira fontosak.

rejtély rejtélyek történelem elveszett civilizációk


Megtekintések száma: 48538





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet