Váratlan fordulat: lakott lehet a legközelebbi exobolygó?

2017. május 17., szerda
Fontos dolog derülhetett ki…

Egy rendkívül érdekes és átfogó tanulmány született a hozzánk legközelebb eső exobolygóról, a Proxima b-ről.

Ezekből az adatokból egy váratlan dolog derült ki, egy olyan dolog, amire nem is agyon számítottak a tudósok, mégis hatalmas jelentősége lehet az emberiség történelmében.

A Proxima b nevű exobolygót még 2016 augusztusában fedezték fel. Mindössze 4,2 fényévre található tőlünk, amivel a hozzánk legközelebb eső ilyen bolygó.

Arról van szó ugyanis, hogy az utóbbi időszakban alaposan megvizsgálták, hogy lehet-e élet a bolygón, és megdöbbentő eredményekre jutottak.

A kutatók hónapokon át vitték be az adatokat az egyetem szuperszámítógépébe, a szimulációval végül sikerült megvizsgálni a bolygón a folyékony víz megjelenésének valószínűségét.

A szakértők úgy vélik, hogy 11 földi nap alatt kerüli meg saját csillagát. Az égitest a Proxima Centauri lakható zónájában helyezkedik el, így eleve feltételezték, hogy lakott is lehet.

A legújabb tanulmány eredményei szerint pedig tényleg reális esély van arra, hogy a bolygó lakott lehet - legalábbis a jövőben.

Arról van szó ugyanis, hogy a jövőben emberek tudnék benépesíteni, mivel a bolygón minden körülmény adott, hogyha leszállna rajta az emberiség, akkor túl tudjon élni. Vagyis nagyon sokak szerint egy második otthonra leltünk.

Ráadásul még az is lehet, hogy idegen életformák is vannak rajta, hiszen ha az élet számára adottak a körülmények, ott rendszerint meg is jelenik az élet.

A szakértők a vizsgálatban úgy számoltak, hogy a bolygónak vagy Föld-szerű, vagy jóval egyszerűbb, nitrogénből és némi szén-dioxidból felépülő atmoszférája van.

További kutatásokra van szükség, de az eredményke már most nagyon optimista jóslatokkal rendelkeznek, így könnyen lehet, hogy az emberiség tényleg megtalálta a második Földet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 75923

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet