​Vasárnap hajnalban nézz az égre, 1100 éve nem látott esemény és égi jelenség jön!

2022. június 25., szombat




1100 évet kellett várni rá és félezer év múlva láthatjuk újra!

Június 28-ig, tehát keddig láthatjuk a hajnali égbolton a bolygóvonatot, amire csaknem 1100 évet kellett várnunk.

A ritka jelenség mellett vasárnap hajnalban a Vénusz és a Hold együttállását is megcsodálhatjuk.

Az égi jelenséget már vasárnap hajnali három óra után néhány perccel is érdemes keresni.

Tiszta horizont esetén akár a Fiastyúk csillagait is láthatjuk pislákolni alatta a Holddal, amitől csupán két fokra lesz látható a Vénusz.

„Június 26-án hajnalban a Vénusznak és a Holdnak lesz egy szoros együttállása. Ez egy nagyon szép, látványos páros jelenség lesz”

– mondta Mizser Attilla csillagász az M1 műsorában.

Az együttállást és a bolygóvonatot is érdemes már hajnali három óra körül keresni az égen, mielőtt a felkelő Nap fénye elhalványítja a jelenséget.

Az öt szabad szemmel is látható bolygó – Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz – mellett távcsővel kémlelve az Uránusz és a Neptunusz is felsejlik a horizonton.

Kiss László professzor a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója elmondta, hogy a bolygóvonat észleléséhez mindenképpen érdemes olyan helyre elmenni, ahonnan látszik az egész délkeleti horizont, nem takarják fák, hegyek, vagy házak a kilátást.

„A Szaturnusszal kezdődik, mellette kicsit messzebb a Jupiter. Mindkettő nagyon fényes, könnyű őket felismerni.

A két bolygó között távcsővel megfigyelhető a Neptunusz. A Jupitertől balra, található a Mars, amit szintén könnyű felismerni a vörös színéről”

– magyarázta a professzor. Kiemelte, hogy a hétvégén hajnalban a bolygóvonat mellett nagyon látványos lesz a Hold sarlója is, ami mellett távcsővel az Uránusz is felsejlik az égbolton.

„Ha megyünk tovább a szemünkkel, balra lefelé a Holdtól megláthatjuk a Vénuszt, ha pedig türelmesek vagyunk és nagyon jó az átlátszóság, akkor még akár a Merkúrt is megpillanthatjuk”

– mondta Kiss László.

A jelenség azért ilyen ritka, mert a bolygók nagyon különleges periódusokkal keringenek.

Kiss László elmondta, hogy míg a Merkúr 88 nap alatt járja körbe a Napot, addig a Neptunusz 185 év alatt.

„Tehát hogy a bolygók mennek körbe-körbe, párszáz évenként megtörténik, hogy egy körülbelül 90 fokos negyedben relatíve egy tartományba kerülnek”

– mondta a professzor. Hozzátette, hogy egyenként folyamatosan fel-feltűnnek az évek során, de így egyben nem mutatkoznak.


Megtekintések száma: 23467





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet