Vatikáni botrány: Árulkodó: Ferenc pápa nem fogadta el a gyermekmolesztálási ügyekkel vádolt bíboros lemondását!

2023. január 11., szerda
Reverenda alá rejtett bűnöktől bűzlik az egyház?

A papi p3dofília eltussolásának vádjával márciusban elítélt Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek kedden közölte, hogy Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását.

“Hétfőn nyújtottam be személyesen a lemondásomat a szentatyának. Az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem fogadta el” – áll a francia katolikus egyház fejének tekintett lyoni érsek közleményében.

A Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének számító 68 éves bíborost március 7-én ítélte hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre egy francia bíróság annak vádjával, hogy bár tudomása volt egy p3dofil pap által elkövetett molesztálásokról, nem jelentette őket a hatóságoknak. Philippe Barbarin fellebbezni akar az ítélet ellen.

Barbarin így hivatalosan Lyon érseke marad, de bejelentette, hogy a pápa “javaslatára” egy időre visszavonul, és mindennapi teendőivel Yves Baumgarten püspöki helynököt bízza meg.

A Vatikán közleményben erősítette meg, hogy a pápa nem fogadta el Philippe Barbarin lemondását.

Barbarin 2002 óta Lyon érseke, 2003 óta bíboros, a “gallok prímása” (ezt a tiszteletbeli címet viseli a lyoni érsek a 11. század óta).

A perben a bíboros hangoztatta, hogy “soha nem akarta rejtegetni, még kevésbé eltussolni ezeket a rettenetes tényeket”.

A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy azzal, hogy az egyház “intézményének megóvása” érdekében nem közölt semmit a francia hatóságokkal, megakadályozta, hogy “az igazságszolgáltatás tudomást szerezzen a szexuális visszaélés nagyszámú áldozatáról”.

Ferenc pápa sokáig személyesen vette a védelmébe a francia bíborost. Amikor az ügy 2016-ban kipattant, egyszer már elutasította a lemondását, mondván, hogy ez “tévedés, óvatlanság” lenne a per előtt.

Barbarin már a harmadik magas rangú pap, akit hasonló vádakkal ítélt el a bíróság. 2001-ben a délnyugat-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, 2018-ban pedig Orléans volt püspöke, André Fort nyolc év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

OSZD MEG másokkal is!

vallás vatikán durva botrányos


Megtekintések száma: 66907

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet