Vége: elpusztult az utolsó maláj orrszarvú bika, elindult a tömeges kihalás...

2019. május 29., szerda
Elpusztult Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvúja is, a nagyjából 35 éves, Tam nevű állat hosszas betegeskedés után múlt ki Borneó szigetének egyik rezervátumában.

A bika étvágya és közérzete hirtelen romlott le áprilisban. 

A Borneói Orrszarvúszövetség állatvédelmi szervezet úgy véli, az általános időskori gyengeség következtében vesebetegség és májproblémák léptek fel nála.

Tamet 2008-ban fogták be és költöztette át egy védett területre a vadvédelmi hatóság, miután az állatra egy olajpálma-ültetvényen kószálva találtak rá a Borneó szigetén elterülő maláj államban, Szabahban.

A hatóság korábban két nősténnyel is pároztatni akarta a bikát, ám mindkét nőstényről kiderült, hogy beteg, ezért el kellett altatni őket 

– tudósít az MTI.

A délkelet-ázsiai országban már csak egyetlen szumátrai orrszarvú él, az Iman nevű nőstény.A borneói orrszarvú-populáció felduzzasztására irányuló erőfeszítések hasztalannak bizonyulnak annak ellenére, hogy együttműködtek az indonéziai vadasparkokkal és mesterséges megtermékenyítést is alkalmaztak.

Az orvvadászat és a természetes élőhelyükre való illegális behatolás miatt a szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajjá vált a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései alapján mindössze 220-275 példány élhet Indonéziában.

Az állatok egyre zsugorodó populációi miatt a megmaradt példányok egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem is találkoznak egymással, ami minimalizálja párosodásuk esélyét.


OSZD MEG másokkal is!

tudomány .tömeges kihalás


Megtekintések száma: 39670

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet