​Végleg megfejthették a brit Atlantisz rejtélyét: ezt senki sem gondolta volna

2023. május 4., csütörtök




Egy 12 ezer évvel ezelőtti kultúra titkai tárultak fel.

A walesi egyetem kutatói szerint mintegy 12 ezer évvel ezelőtt, egy nagyobb jégkorszakot követően jelentős települések lehetett abban a régióban, amely ma a világ egyik legforgalmasabb tengeri útjának számít.

Az elmúlt években a „ Nagy-Britannia és Skandinávia között, Doggerlandként” emlegetett zónából halászok hoztak felszínre számos olyan műtárgyat és maradványt, amelyek alátámasztják az elsüllyed településről szóló elméletet 

- írja a Business Insider Times.

A brit kutatók két évet töltöttek azzal, hogy ezt az elsüllyedt szárazföldet rekonstruálják, felhasználva azokat az adatokat is, amelyeket olaj- és gáztársaságok, valamint szélparkokat telepítő cégek szolgáltattak.

A Martin Bates geoarcheológus vezette kutatócsoport három feltételezett geológiai és régészeti helyszínt vizsgált meg az Északi-tenger déli részén, hogy ellenőrizzék: valóban éltek itt a múltban emberek.

„Itt, Lampeterben meg kell vizsgálnunk minden földkérget, amelyek lecsúsztak a tengerfenékre, hogy rekonstruáljuk az elmúlt 100 ezer év változó környezetének geológiáját. Ezek alapján meghatározhatjuk azokat a helyeket, amelyek a tengerfenéken, vagy az alatt őseink hajdani tevékenységét bizonyítják” – mondta Bates professzor.

A kutatást nehezíti egyfelől az Északi-tengeri forgalom, másrészt pedig nem túl barátságos időjárás. Mindezek erősen korlátozzák a víz alatti látási viszonyokat. 

Mindezeket figyelembe véve, a kutatócsoport a hagyományos geofizikai technikák mellett egy parametrikus hanglokátort használtak, hogy a lehető legnagyobb felbontású képeket készíthessék a tengerfenék üledékeiről.

A C zónában egy olyan jól konzervált földterületet találtak, amely számos tőzeg- és famaradványt őrzött meg. Tehát valószínű, hogy itt valamikor egy történelem előtti erdő állt. A B-zónában Bates és kollégái egy nagy folyót azonosítottak, ott, ahol belefolyhatott a tengerbe.

A kőtárgyak, köztük pattintott kőszerszámok töredékei, pedig első ízben bizonyíthatják, hogy egykor emberek élhettek a mai Északi-tenger mélyebb vizein. 

Az egyik nagyobb lelet arra utal, hogy egy kőkalapáccsal törték szét.

E kutatások még csak az elején tartanak, de a tudósok remélik, hogy közelebb visznek a „brit Atlantisz” rejtélyének megoldásához.

OSZD MEG másokkal is!

rejtélyek atlantisz


Megtekintések száma: 67030





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet