Végre felfedheti a tudomány az egyik legősibb, majákkal kapcsolatos rejtélyt!

2021. május 28., péntek




Most mindenre fény derülhet. Évezredes rejtély végére tehetnek pontot!

A majákkal kapcsolatosan számtalan oylan régi titok van, melyre az emebriség soha nem kapott választ.

Mégis, az egyik legnagyobb iylen titok nem más, mint a maja civilizáció végleges eltűnésének oka. Rengeteg elmélet van arról, hogyan történhetett, mi volt a kiváltó ok, de valójában mindenkia sötétben tapogatózott.

Senki sem tudta biztosra elmondani, vagy bizonyítani, hogy mi lehetett az a kataklizma, mely gyors ütemben söpörte el a kultúrájukat.

A Cambridge-i Egyetem és a Floridai Egyetem kutatói a természetes gipszásványba zárt víz izotóptartalmának elemzésével most megállapították, hogy nagyjából ezer évvel ezelőtt, amikor a maják hanyatlásnak indultak, súlyos aszály tombolt a kultúra központjának otthont adó, a mai Mexikó területén fekvő Yucatán-félszigeten. 

A gipsz szárazság idején, a vízszint csökkenésekor keletkezik, így árulkodhatnak a Chichancanab-tó gipszlerakódásai a hajdani aszályos körülményekről. 

Eszerint ez lehetett egyben a kulcsa is annak, hogy a maják végleg eltűntek.

Ez ugyanis egy olyan természeti katasztrófa volt, amivel nem tudtak szembenézni.

Mai szemmel de az akkori világhoz képest főleg hihetetlenül fejlettek voltak, azonban ez egy akkora probléma volt, és olyan katasztrofális hatásokkal árt a maja birodalom területére, hogy nem tudtak vele elbánni.

A maja civilizáció összeomlásának idején az éves csapadékmennyiség átlagosan 41-54 százalékkal esett vissza, de az aszályos periódus csúcspontján akár 70 százalékkal kevesebb eső is eshetett a megszokottnál.

Mindeközben a levegő relatív páratartalma a mai értéknél 2-7 százalékkal lehetett alacsonyabb.

Gyakorlatilag a klímaváltozás tüntette el őket a Föld színéről.

Ez pedig azért rendkívül riasztó, mert ez egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi emberi civilizáció is nagyon könnyen a maják sorsára juthat előbb vagy utóbb.

Először az 1990-es években sikerült rekonstruálni a maja összeomlás korszakának időjárási viszonyait, és már akkor feltűnt, hogy a hanyatlás egy hosszú, extrém mértékben aszályos időszakkal esett egybe.

A mi civilizációnk is hasonlóképpen kezd lebomlani sokak szerint.

Lehet, hogy a történelem megismétli önmagát?

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek bizarr maják törétnelem


Megtekintések száma: 26362





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet