Végre megfejtették a Loch Nessi szörny titkát?

2015. november 1., vasárnap




Úgy tűnik, végre megfejthették a Loch Nessi szörny titkát! A válasz azonban mindenkit megdöbbentett.

[dropcap]A[/dropcap] legenda egészen 1872-ig nyúlik vissza, amikoris először számoltak be a Loch Ness-tó rémséges és ijesztő szörnyéről.

A róla szóló legenda már évszázadok óta kering, legelső ismert említése Szent Kolumba 565-ből származó legendájában történik, ahol a szent megment egy embert a szörnytől. Sok kritikus megkérdőjelezi a történet hihetőségét, mivel egy másik legendában ugyanez a szent a hangja erejével megöl egy vaddisznót.

loch-nessi-szorny

Az első újkori észlelés 1933. május 2-án történt, és valóságos médiaszenzációt keltett. Ugyanezen év augusztus 11-én újra látták. 1934. április 19-én egy fénykép készült a szörnyről, amint hosszú nyaka és feje kiemelkedik a vízből. A fotóról később kiderült, hogy hamisítvány: a képet játékhajóra erősített idomok közeli fényképezésével készítették el.

Most egy új könyv egyenesen azt állítja, hogy a Loch Nessi szörnyet egy londoni kocsmában találták ki valamikor 1930-ban. Eszerint a teória szerint ugyanis akkoriban az északabbi angliai területek nem voltak népszerűek a turisták körében, és szerették volna, ha ezen változtatni tudnak. Ki kellett valamit találni, ami felcsalja a kíváncsi embereket a hidegebb, ódonabb vidékekre.

Egy londoni kocsmában jött meg az ötlet, ami később igazi turista csalogatóvá vált, és később öngerjesztő folyamattá nőtte ki magát. Maga az ötlet pedig egy DG Gerahty nevű férfihez fűződött, aki maga is egy elkeseredett hotel tulajdonos volt akkoriban, aki szerette volna felpezsdíteni pénzügyeit.

loch-nessi-szorny-2

A könyv tehát azt állítja, hogy a szörny sohasem létezett, az egész csak egy marketing fogás volt. Hasonló véleményeket már számtalanszor hallhattunk az elmúlt években. Tény, hogy a lényt soha nem látta senki, és senkinek sem sikerült bizonyítékokat felmutatni, valamint a korábban megdönthetetlennek hitt nyomokról sorra derültek ki, hogy hamisítványok, ennek ellenére a mai napig él a legenda.

Mi több, biológiailag hihető magyarázatok születtek a lény létezésére. Egyesek szerint egy rég kihalt Plesiosaurus faj utolsó fennmaradt példánya, vagy példányai élnek a tóban, míg mások egy hatalmas halfajra tippelnek. Egy azonban biztos. A szörny első ismert észlelése jóval a kocsmai eset előtt történt, ami mindenesetre elgondolkodtató...

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 11653





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet