Végre megtalálhatták a rejtélyes X-bolygót?

2019. július 31., szerda
Új bizonyítékok vannak rá. találtak egy objektumot pontosan ott, ahol korábban a pályáját sejtették.

A kilencedik bolygó megtalálásának küszöbén vagyunk, és talán már meg is találhattuk - jelentették be csillagászok, akik szerint feltételezhetően megvan a sokat keresett X-bolygó.

Angol nyelvterületen a feltételezett ismeretlen bolygót gyakran nevezték Planet X-nek (az x-nek a matematikában megszokott „ismeretlen” jelentése miatt).

A kilencedik bolygóval kapcsolatban legelőször 2014-ben kaptak szárnyra különféle pletykák tudományos berkekben.

Akkor még volt biztos a jelenléte, de már több évtizede suttogták, hogy létezhet egy Plútón túli objektum, egy hatalmas bolygó, a Naprendszer legkülső peremén. 2014 környékén aztán olyan eredmények láttak napvilágot, melyek előre vetítették, hogy a bolygó valóban létezhet.

Az ezt követő években pedig ez a feltételezés erős gyanúvá nőtte ki magát, 2016-ban pedig már nem az volt a kérdés, hogy létezik-e, hanem hogy mikor és pontosan hol fogunk rátalálni.

A Kuiper-övben található objektumok bizarr mozgása árulta el a bolygó létét. Az elemzések és különféle szimulációs modellek ugyanis egyértelművé tették, hogy ezekre az objektumokra egy sokkal nagyobb, Föld mérettel minimum rendelkező bolygó hat ki.A kaliforniai kutatóintézet munkatársai és néhány csillagász egy olyan Kupier-övben elhelyezkedő objektumot talált, mely tízszer nagyobb a Földünk, és pontosan ott helyezkedik el, ahol korábban sejtették a kilencedik bolygó elhelyezkedését.

A szakemberek azt is elmondták, hogy annak valószínűsége, hogy ez csak egy zavaros mérési eredmény, gyakorlatilag a statisztikai lehetetlen.

Korábban számos objektumot fedeztek már fel a térségben, a Plútó pályáján túl. Ezen objektumok egyike egy 530 km átmérőjű kisbolygó volt, melynek 1100 évbe telik megkerülnie a Napunkat. Azaz ennyi évvel egyenlő egyetlen Földi év.

Az Arizonai Egyetem professzorai és kutatói, Kathryn Volk és Renu Malhotra is érzékeltek valamit, amit a Kuiper-övben mozog. Ez pedig egyértelműsíti, hogy a bolygó nem csak, hogy jelen, lehet, feltételezhetően régóta ott van az orrunk előtt, csak nem voltunk képesek megfigyelni.

Egy új kutatásban a Warwicki Egyetem munkatársa, Dimitri Veras arra jutott:

a Naprendszer sorsa attól függhet tőle, illetve attól milyen tömegű ez a bolygó, és mi jellemző a pályájára.

Hiszen ez alapvetően hathat ki mindenre, főleg ha tényleg több ezer év kell neki, míg megkerüli a Napot. vagyis ennyi időnként tesz meg egy ciklust, ami egyezik egyes becslések szerint a nagyobb tömeges kihalásokkal is a Földön.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás kilencedik bolygó nibiru x-bolygó


Megtekintések száma: 83147

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet