Végre megtalálhatták a rejtélyes X-bolygót?

2022. augusztus 30., kedd




Új bizonyítékok vannak rá. találtak egy objektumot pontosan ott, ahol korábban a pályáját sejtették.

A kilencedik bolygó megtalálásának küszöbén vagyunk, és talán már meg is találhattuk - jelentették be csillagászok, akik szerint feltételezhetően megvan a sokat keresett X-bolygó.

Angol nyelvterületen a feltételezett ismeretlen bolygót gyakran nevezték Planet X-nek (az x-nek a matematikában megszokott „ismeretlen” jelentése miatt).

A kilencedik bolygóval kapcsolatban legelőször 2014-ben kaptak szárnyra különféle pletykák tudományos berkekben.

Akkor még volt biztos a jelenléte, de már több évtizede suttogták, hogy létezhet egy Plútón túli objektum, egy hatalmas bolygó, a Naprendszer legkülső peremén. 2014 környékén aztán olyan eredmények láttak napvilágot, melyek előre vetítették, hogy a bolygó valóban létezhet.

Az ezt követő években pedig ez a feltételezés erős gyanúvá nőtte ki magát, 2016-ban pedig már nem az volt a kérdés, hogy létezik-e, hanem hogy mikor és pontosan hol fogunk rátalálni.

A Kuiper-övben található objektumok bizarr mozgása árulta el a bolygó létét. Az elemzések és különféle szimulációs modellek ugyanis egyértelművé tették, hogy ezekre az objektumokra egy sokkal nagyobb, Föld mérettel minimum rendelkező bolygó hat ki.

A kaliforniai kutatóintézet munkatársai és néhány csillagász egy olyan Kupier-övben elhelyezkedő objektumot talált, mely tízszer nagyobb a Földünk, és pontosan ott helyezkedik el, ahol korábban sejtették a kilencedik bolygó elhelyezkedését.

A szakemberek azt is elmondták, hogy annak valószínűsége, hogy ez csak egy zavaros mérési eredmény, gyakorlatilag a statisztikai lehetetlen.

Korábban számos objektumot fedeztek már fel a térségben, a Plútó pályáján túl. Ezen objektumok egyike egy 530 km átmérőjű kisbolygó volt, melynek 1100 évbe telik megkerülnie a Napunkat. Azaz ennyi évvel egyenlő egyetlen Földi év.

Az Arizonai Egyetem professzorai és kutatói, Kathryn Volk és Renu Malhotra is érzékeltek valamit, amit a Kuiper-övben mozog. Ez pedig egyértelműsíti, hogy a bolygó nem csak, hogy jelen, lehet, feltételezhetően régóta ott van az orrunk előtt, csak nem voltunk képesek megfigyelni.

Egy új kutatásban a Warwicki Egyetem munkatársa, Dimitri Veras arra jutott:

a Naprendszer sorsa attól függhet tőle, illetve attól milyen tömegű ez a bolygó, és mi jellemző a pályájára.

Hiszen ez alapvetően hathat ki mindenre, főleg ha tényleg több ezer év kell neki, míg megkerüli a Napot. vagyis ennyi időnként tesz meg egy ciklust, ami egyezik egyes becslések szerint a nagyobb tömeges kihalásokkal is a Földön.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás kilencedik bolygó nibiru x-bolygó


Megtekintések száma: 123644





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet