Végrehajtják az első fejátültetést egy élő emberen!

2018. december 14., péntek




Sergio Canavero sikerrel hajtott végre egy hallott emberen hasonló műtétet. Jöhet a világtörténelem legizgalmasabb orvosi bravúrja?

Egy olasz orvos régóta kísérletezik azzal, hogy megvalósítsa a nagy tabut: az első emberi fejátültetést.

Az elmúlt években aztán olyan kitartó volt, hogy bár senki nem vette komolyan, mára már több sikeres állatokon végzett műtétet tudhat maga mögött.

Sőt, 2017 végén, egész pontosan novemberben adtak hírt arról, hogy Sergio Canavero végrehajtott egy orvostudományi jelentőségű lépést: az első sikeres emberi fejátültetést.

Ezt azonban nem élő, hanem halott embereken végezte el, de az utólagos vizsgálatok szerint túlélt volna, ha élő páciens lett volna.

A 18 órán át tartó operációt az olasz orvos irányította Kínában. A sebész szerint sikerült összekötni a gerincvelőt, az idegeket és a vérereket.

Most arra készülnek, hogy decemberben élő emberen is elvégzik a transzplantációt.

Ez a „főpróba” sokak számára meggyőzően bizonyította, hogy képesek összekötni a gerincvelőt, az idegeket és a vérereket, ezáltal pedig a test és az idegen fej egy szervezetként tud funkcionálni.

Úgy volt, hogy 2017 decemberében aztán egy orosz önkéntesen el is végzik a műtétet, ami mindent megváltoztathat az orvostudományban.

Azonban a korábbi önkéntes, Valerij Szpiridonov végül valami miatt visszalépett a műtéttől, így valamikor 2019-re tolódott át egy tényleges műtét, amit feltehetően az új feltételek miatt egy kínai önkéntesen fognak elvégezni.

Már ha lesz jelentkező...

Dr. Hunt Batjer, az Amerikai Idegsebészek Egyesületének elnöke és sokan mások azonban nincsenek elragadtatva az ötlettől, sőt, sokan etikátlannak tartják az egészet.

Eleve ott a kérdés: ki is lenne valójában a fejátültetett illető? 

A test vagy a fej, vagyis az elme határoz meg minket?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség fejátültetés érdeks


Megtekintések száma: 36014





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet