Végső bizonyíték: e-cigi súlyos tüdőbetegségeket okoz és felzabálja az immunrendszert!

2018. augusztus 17., péntek




Az eredményekről a BBC is beszámolt. Sokkoló adatok láttak napvilágot.

Minden korábban gondoltnál veszélyesebbek lehetnek az e-cigaretták, derült ki egy friss brit kutatás eredményeiből. David Thickett, a Birminghami Egyetem professzora vezetésével egy tudóscsoport azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a tüdőszövetekre az e-cigarettákban található folyadék gőze 

- írja a BBC.

Korábbi kutatások jobbára csak a folyadék összetevőinek közvetlen hatását vizsgálták, az új kísérletek azonban a gőz halmazállapotú (azaz melegebb és erősebb hatású) anyaggal folytak, imitálva az e-cigarettázást. 

A brit kutatók nem dohányzóktól vett tüdőszöveteket helyeztek egy gépbe, ami az e-cigizést körülményeit szimulálta. 

A nyolc mintát megvizsgálva azt találták, hogy az e-cigaretták gőze súlyosan károsítja a tüdőben található léghólyagok fehérvérsejtjeit, amik a tüdőbe jutó szennyeződések, kórokozók, allergének eltávolításáért felelnek. Mindezzel összefüggésben a gőz hatására gyulladásos folyamatok is beindultak a vizsgált szövetmintákban.

A kutatók szerint a kísérletek során az erős dohányosoknál kialakuló krónikus tüdőbetegségekhez hasonló tüneteket tapasztaltak.

A kísérlet mindenesetre folytatásért kiált, a kutatók nagyobb mintaszámon, hosszabb ideig szeretnék vizsgálni a jelenséget, hogy szilárdabb bizonyítékot szolgáltathassanak az e-cigizés káros hatásairól.

Világszerte egyre több szakértő gondolja úgy, hogy az e-cigaretták jóval veszélyesebbek, mint azt korábban sokan gondolták. 

Túl azon, hogy a gőzében jóval kevesebb a rákkeltő anyag, mint a cigarettafüstben, a belélegzett folyadékgőz összetevőiről több új kutatás is aggasztó dolgokat állít (a benne lévő nikotin rákkeltő lehet), és a dohányzásról sem igazán segít leszokni, ezzel pedig növeli a szívroham kockázatát.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 9825





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet