Végzetes hatással lehet a mesterséges intelligencia az emberiségre

2016. október 22., szombat
Stephen Hawking aggodalmait fejezte ki a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Szerinte a technika ezen adománya vagy felemeli az emberiséget, vagy idővel kiirtja, és ez utóbbi a valószínűbb.

A mesterséges intelligencia fejlődésének nem mindenki örül. Ezen aggodalmak ráadásul nem is teljesen alaptalanok.

Aggódnak a jövő miatt

Most az aggódókhoz csatlakozott Stephen Hawking is. Hawking nem először nyilatkozott az MI jelenségről.

Csatlakozott például ahhoz a nyílt levélhez is, amely a kormányok figyelmét hívja fel az autonóm, katonai rendszerek veszélyeire, amelyek a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése miatt az emberiség vesztét is okozhatják a jövőben.

Ha végső soron ár saját létezésünket és gondolkodásunkat is felül fogja írni az MI, akkor komoly veszélynek tesszük ki a társadalmat.

Gond van a mesterséges intelligencia rendszerekkel világszerte

Az MI rendszerekkel világszerte problémák vannak. Van még hová fejlődni, de mi a garancia arra, hogy majd a kiforrott, hatalmat kapó rendszerek nem fordulnak az ember ellen?

Nemrégiben egy mesterséges intelligencia által rendezett és zsűrizett szépségverseny fulladt nagy botrányba, mert a rendszer fajgyűlölő lett.

Ugyanis az történt, hogy a kiválasztott 44 nyertes között komoly túlsúlyban voltak a fehér bőrű indulók, pár ázsiai mellett összesen egyetlen sötét bőrű induló kapott díjat a géptől.

A felháborodás természetesen hatalmas, a versenyt a Microsoft is támogatta, és nem ez az első alkalom, hogy a nagy megacégek valamelyikének meggyűlik a baja a mesterséges intelligencia internetes viselkedésével.

Ráadásul a Microsoft ár korábban is besült a Tay nevű chatrobotjával, mely szintén mesterséges intelligencián alapult, de csúfosan elbukott. Mi több, félelmetese fordulatot vett a dolog.

A mesterséges intelligencia ugyanis pár nap alatt elkezdett náci nézeteket a magáénak vallani, és fajgyűlölő lett.

De a Facebook sem büszkélkedhetett túlságosan: a közelmúltban vonta ki az emberi ellenőrzést a tartalomszerkesztésből, a gépek viszont hamar átálltak az átverős oldalak és a vulgáris sztorik megosztására.

Eltörölheti az emberiséget

Vannak olyan feltételezések, miszerint azért nem találkozunk még fejlett civilizációval, mert azok kiirtották magukat a mesterséges intelligencia kifejlesztésével és feltalálásával.

Sokak szerint, ha valaha sikerül egy tökéletesen működő MI rendszert megalkotni, onnantól kezdve az emberiség sorsa meg lesz pecsételve.

Elméletben ugyanis nagyon is lehetséges, hogy egy ilyen rendszer szépen lassan öntudatra ébredjen, és az emberiséget egy kártékony fajnak tekintse, mely tönkreteszi a bolygót. Összességében ugyanis tények ezek vagyunk mi: kártékony lépfene a bolygó „bőrén”.

Mások nem ennyire pesszimisták

Ugyanakkor vannak, akik úgy gondolják, hogy nincs mitől félnünk, és rengeteg jó dolog van, amit elérhetünk a mesterséges intelligenciával.

A technológiai forradalom ezen eszközével helyrehozhatjuk azokat a károkat, amelyeket a természettel tettünk – élen az iparosodással. És egészen biztos, hogy képesek leszünk felszámolni a betegségeket, illetve a szegénységet is.

tudomány technológia technika az emberiség jövője világvége


Megtekintések száma: 32708

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet