Veszélyben a Föld? Szeptemberben becsapódhat egy aszteroida!

2019. június 10., hétfő




A neve 2006QV89. Nagyjából 48,5×109 méteres. Rajta van rizikós objektumok listáján.

Azért került be a hírekbe ez a több mint egy évtizede ismert objektum, mert idén szeptember 26-án lesz a legközelebb a Földhöz, és az Európai Űrhivatal, az ESA szerint 1:7299 az esély rá, hogy eltalálja a bolygónkat. 

Magyarán sokkal esélyesebb a találkozás, mint elvinni a hatos lottó főnyereményét (az 1:8145060), és az utóbbi már megint megtörtént, és nem először.

Persze azt is tudni kell, hogy a rizikós objektumok közé minden olyan űrbéli objektum bekerül, amelynek a nullánál nagyobb esélye van Földet érni, és a felénk tartó 2006QV89 csak egy a 870 hasonló közeli objektumból, amelyek közt vannak lényegesen nagyobbak, kilométeres nagyságúak is.

Az aszteroida adatlapján azonban van még egy igen lényeges, vastag betűvel kiemelt tulajdonság, amely azt mutatja meg nekünk, hogy az objektum rajta van-e a prioritási listán. 

Ez egy másik felsorolás, amelyről leolvasható, hogy mennyire sürgős az ügy: vagy azonnali, vagy szükséges foglalkozni vele, vagy érdemes figyelni rá, vagy pedig alacsony prioritású. 

Ezen a listán egyáltalán nincs rajta a 2006QV89.

Pánikolni majd akkor kell, ha egy azonnal kezelendő, jókora méretű és rizikósnak tartott aszteroidáról adnak hírt a tudósok.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes


Megtekintések száma: 21653





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet