Veszélyben a reggeli kávé a klímaváltozás miatt?

2016. szeptember 6., kedd




Egy új tanulmány szerint ha nem vigyázunk, könnyen megtörténhet, hogy 2050-re le kell mondanunk a reggeli kávéról. Egész egyszerűen azért, mert nem lesz kávé. Egy új tanulmány szerint nem kizárt, hogy le kell mondjunk majd a reggeli kávézásról. A helyzet persze nem ennyire drasztikus, de ha nem vigyázunk, vagy teszünk valamit, a rémkép könnyen valósággá válhat. Arról van szó, hogy

a melegedő éghajlat miatt 2050-re megfeleződhet a Földön a kávétermesztésre alkalmas a terület mérete.

Ez pedig beláthatatlan következményeket vonhat maga után a kávétermesztésre vonatkozóan. forro-kave A kutatást publikáló ausztrál tudóscsoport szerint a jelenség fokozatosan játszódik majd le, és lesznek területek, ahol már 2020-ban csúnya véget érhetnek a kávécserjék, ilyen például Mexikó.

A kávé a trópusi országokban terem a legjobban, és pont ezek azok, amikben az aktuális klímamodellek szerint a leggyorsabban és a legradikálisabban fog beütni a globális felmelegedés okozta drasztikus éghajlatváltozás.

Az arabica kávécserje rendkívül érzékeny növény, ezért félő, hogy a gyors változások nem fognak kedvezni neki, és kipusztul, vagy jelentősen leredukálódik. Legjobban magasabb tájakon, 18 és 21 fok között, közepes csapadékmennyiséggel ellátva szeret nőni, ha ezek közül bármelyik sérül, a termésátlag drasztikusan romlik, vagy rosszabb esetben a növények elpusztulnak.

Az arabica a világ kávéellátásnak 70 százalékát teszi ki jelenleg.

Ráadásul a helyzeten az sem könnyít, hogy alapvetően a kávé iránti igényre egyre inkább nő, nem pedig csökken. Napi szinten 2,25 milliárd csésze kávét isznak meg az emberek a bolygón, és ez a szám évről évre nő. kave-vilag

Ha a globális felmelegedés okozta klímaváltozás a jelenlegi ütemet tartja, akkor könnyen elképzelhető, hogy a reggeli kávézás már csak a gazdagok luxus kiváltsága lesz, és mi, átlagemberek legfeljebb a gondolatával érhetjük be.

A kávé luxuskategóriába való átcsúszásának rémképe persze még nagyon messze van, 2050-re sokan közülünk talán már nem is lesznek, azonban gyermekeink, unokáink talán már csak elbeszélésekből fogják ismerni ezt a remek, erőt és ébrenlétet adó reggeli italt.  


Megtekintések száma: 8360





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet