Veszélyben van a Titanic roncsa

2017. március 11., szombat
Az ikonikus hajóroncs napjai meg vannak számlálva?

Úgy néz ki, komoly bajban lehet a Titanic hajóroncsa, ugyanis a napjai meg vannak számlálva, és legjobb esetben is 20 év múlva megsemmisülhet.

Egyes pesszimistább becslések szerint pedig csupán néhány évre van a teljes összeomlástól.

Végérvényesen a semmivé foszlik az 1912-ben tragikusan elsüllyedt hajó roncsa, ugyanis a vízben lévő baktériumok már nagyon régóta erodálják.

Ezek a különleges mikrobák szó szerint eszik a fémet, és lassan felfalják a hajó acél és vasszerkezetét, így pedig éveken belül, de legfeljebb 20 év múlva összeomolhat az egész.

A Titanic roncsát 1985-ben fedezte fel Robert Ballard, a University of Rhode Island oceanográfusa.

Az kevésbé ismert, hogy a tudós nem az ikonikus hajó roncsait kereste, hanem az amerikai haditengerészet egy titkos küldetésében két, a hidegháborúban elsüllyedt nukleáris tengeralattjárót kellett megtalálnia. Ezek meg is lettek, és a kettő között ott feküdt a Titanic.

Roncsai a 3,8 kilométeres tenger alatti mélységben igen jó állapotban voltak. Úgy vélték, hogy a kevés fény és a nagy nyomás miatt a környezet a legtöbb létforma számára túl barátságtalan, és így a korrózió is lassú lesz.

A kutatók az aggasztó jeleket már kétezres években is észrevették. Mégpedig abban a formában, hogy a hajóroncs egyes részei nagy mértékben és igen gyorsan rozsdásodtak.

2010-ben pedig sikerült is azonosítani a baktériumot, mely a vasat is képes megemészteni, sőt, előszeretettel fogyasztja.

Mivel a faj azelőtt teljesen ismeretlen volt a tudomány számára, az organizmus végül a Halomonas titanicae nevet kapta.

A baktérium nem csak hogy túléli az extrém körülményeket az óceán mélyén, más trükköt is tud. Egy különleges molekulát termelnek, hogy megvédjék magukat az ozmózisnyomástól, vagyis hogy a nagy nyomásban a testükből a víz ne áramoljon ki a sós óceánba.

Ha szerinted is kár ezért a legendás roncsért, OSZD MEG másokkal is!

tudomány történelem titanic


Megtekintések száma: 73005

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet