Veszélyes: 200 ezer beteg szedi Magyarországon a szennyezett vérnyomáscsökkentőt!

2018. július 21., szombat
Visszatérítik az árukat, ha visszaviszik! Súlyos tüneteket okozhatnak, kivonták őket a forgalomból, itt a lista!

Összesen 27 vérnyomáscsökkentő készítményt vontak ki a forgalomból. hazánkban is forgalmazták ezeket. Elmondjuk, hogyan tudod őket visszaváltani, akinek ilyenje van, az ezt tegye meg, és ne vegye be őket!

Megállapodtak a július 4-én kivont, valsartan hatóanyagú készítmények visszavételéről - jelentették be az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért felelős Államtitkársága, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a forgalomba hozatali engedélyek jogosultjainak egyeztetését követően.

Összesen 27 vérnyomáscsökkentő készítményt vontak ki a forgalomból, mert egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak.

A kivont készítmények (a gyógyszerlistát itt találod) gyógyszertári készleteit a gyógyszer-nagykereskedők a gyógyszertáraktól 2018. július 26-ig veszik vissza.

A gyógyszertárak elsődlegesen annak a nagykereskedőnek küldhetik vissza az érintett termékeket, amelyiktől vásárolták - áll az OGYÉI közleményében.

A betegektől a minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket 2018. július 30. és augusztus 31. között veszik vissza a patikák - betegenként maximum 2 darab, bontatlan, lejárati időn belüli dobozt vesznek vissza.

A betegek a kivont gyógyszerek visszavételkor érvényes térítési díját kapják vissza.

Az ilyen módon a gyógyszertárak által a betegeknek kifizetett összeget az adott termékek forgalomba hozatali engedély jogosultja téríti vissza a gyógyszertárnak a nagykereskedők közreműködésével.

A betegektől átvett gyógyszereket forgalomba hozatali engedély jogosultak szerint elkülönítve 2018. augusztus 31-ig gyűjtik és tárolják a patikák, majd átadják a nagykereskedőnek.

Az így átadott készítmények augusztus 31-ét követően a főbeszállító nagykereskedő közvetítésével jutnak el a forgalomba hozatali engedély jogosultjához - olvasható közleményben.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód figyelmeztetés felhívás veszély


Megtekintések száma: 27155

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet