Veszélyes ásványvíz termékekre hívta fel a figyelmet a magyar élelmiszer-biztonsági hivatal!

2018. július 10., kedd




Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizek kerültek fel a boltok polcaira!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően – elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását. 

A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. 

A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat!

Egy vásárló által jelzett minőségi kifogás, továbbá élelmiszer eredetű megbetegedés gyanúja miatt végzett helyszíni vizsgálatot és hatósági mintavételt a Nébih július 5-én a San Benedetto ásványvíz hazai forgalmazójánál. 

A panasz szerint az ásványvíz kénhidrogénre emlékeztető, kellemetlen mellékszaga miatt fogyasztásra alkalmatlan. Az észrevételt a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották.

A hivatal szakemberei a helyszíni szemle során azt is megállapították, hogy a fenti azonosítókkal rendelkező termék kizárólag olasz nyelvű jelölőcímkével rendelkezik. 

A magyar nyelvű jelöléssel el nem látott élelmiszerek nem felelnek meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, és a vásárlók egyértelmű, közérthető tájékoztatásának hiányában nem hozhatók biztonsággal forgalomba Magyarországon.

A Nébih – a fent részletezett élelmiszerbiztonsági és minőségi problémákra való tekintettel – elrendelte a termék forgalomból való kivonását, továbbá arra kötelezte a forgalmazó VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat!

A hatósági intézkedés kizárólag a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvizet érinti.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben vásároltak ebből a termékből, semmilyen körülmények közt ne fogyasszák el!

A Nébih számára minden esetben fontos információt jelentenek a lakossági bejelentések. 

A hatóság kéri, hogy ha egy megvásárolt élelmiszerrel kapcsolatosan kifogást tapasztalnak, akkor – a szükséges adatok megadásával – a jövőben is értesítsék a hivatalt az ingyenesen hívható ZöldSzámon (06/80/244-263) vagy a Nébih Navigátor mobilalkalmazás segítségével!

OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen egészség figyelmeztetés felhívás veszély


Megtekintések száma: 14247





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet