Veszélyesen mutálódott az Ebola – törhet-e ki világjárvány?

2016. november 6., vasárnap




Az Ebola egy különleges, genetikai mutáción esett át, mely sokkal fertőzőképesebbé tette, mint azelőtt. Van okunk félni? Vajon kitörhet egy világjárvány?

Két, egymástól teljesen függetlenül dolgozó kutatócsoport is arra a következtetésre jutott, hogy az Ebola tovább mutálódott, ráadásul egy olyan változata jött létre, ami még hatékonyabban terjed emberről emberre.

A hetvenes évek óta ismerjük

Az Ebola nem újkeletű dolog, egy viszonylag nagyon régen a Földön lévő, és áldozatokat szedő betegségről van szó.

A betegséget körülbelül a hetvenes évek óta ismerjük, és az egyik legbrutálisabban végez az emberrel. Vérzéses lázat idéz elő, a fertőzést pedig a beteggel vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus testnedveken keresztül terjed.

A halálozási ráta is igen magas, körülbelül 60-70%-ban halálos kimenetelű, és nincs ellene hatékony és ismert orvosság.

Láz, továbbá fej-, nyak- és hasfájás, illetve az egész testre kiterjedő fájdalmak, gyengeség léphet fel. Időnként bőrkiütések jelenhetnek meg. Hányás és hasmenés szintén tipikus tünet. Ezek véresek is lehetnek. Belső és külső vérzések is felléphetnek, melytől a betegek úgy néznek ki, mint az élőhalottak, borzalmas a látvány.

Genetikailag mutálódott

2013 és 2016 között felütötte a fejét egy kisebb járvány Afrikában, amiben már közel 11 ezren haltak meg. Eddig azonban az emberek közvetlenül nem adták át egymásnak a kórt, csak a fentebb említett módon.

Sokáig ezért úgy gondolták, hogy a vírus genetikailag nem képes gyorsan alkalmazkodni a körülményekhez, nagyon nagy szerencsénkre.

Az elmélet kimondta, hogy az Ebola egyszerűen nem képes változni, így gyakorlatilag virológiai szempontból nem volt mitől félni. A helyzet azonban az, hogy tévedtek a tudósok.

Az új kutatás megmutatta, hogy a kórokozó egy természetes mutációja, mely a járvány során ment végbe, megváltoztatta az emberi sejtek fertőzőképességét.

A mutáció egyértelműen akkor jelent meg, amikor az afrikai járvány során a legtöbben vesztek oda az Ebola következtében.

GP-A82V jelű mutáció azt a glikofehérjét változtatja meg, amelynek segítségével az ebola bejut a sejtekbe. Állati sejtekkel végzett kísérletek azt mutatták, hogy a mutáns vírus hatékonyabban jut be az emberi és más főemlősök sejtjeibe.

Világjárvány is lehet

Azonnal adódott a kérdés, melyet a tudósoknak szegeztek az aggódó emberek és a közvélemény: elképzelhető, hogy a kontinensről kijutva a világ más országaiban is elkezdjen áldozatokat szedni az Ebola?

A kutatók erre nem tudnak egyelőre megnyugtató választ adni. Arra viszont rámutattak, hogy bár a vírus képessége valamivel gyengébb lett a mutációtól, nincs kizárva, hogy a jövőben még tovább mutálódva gyakorlatilag egy tökéletes gyilkológéppé válik.

Ezt a jövő dönti el, és a jövőben bekövetkező esetleges mutációk.

tudomány orvostudomány genetika betegség betegségek világjárvány


Megtekintések száma: 297073





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet