Vészhelyzet az Északi-sarkon: 20 fokkal melegebb volt az elmúlt években, és több alkalommal nem indult be a téli jegesedés!

2018. július 23., hétfő
Az elmúlt időkben észlelt állapotok már-már katasztrofálisak... Elolvad a jég a bolygónkról, aminek beláthatatlan eredményei lesznek?

Hihetetlen mértékig jutottunk. 

Az Északi-sarkkör levegője mára már 20 Celsius fokkal az átlag fölött van.

Bátran ki lehet jelenteni, hogy soha a világtörténelemben ennyire meleg nem volt a sarkon.

Olyannyira drasztikusak most ott az állapotok, hogy a téli jegesedés is alig akar beindulni, erre pedig korábban szintén nem volt példa.

A sarkon található jégréteg is kritikán aluli. 

Annyira vékony ugyanis, hogy nemrég egy teljesen átlagos vitorlás hajó át tudott haladni az Északkeleti és az Északnyugati Átjárón, anélkül, hogy veszélybe került volna.A jég ráadásul a becslések szeriont, sok földgázt, olajat, és egyéb természetes eredetű de szennyeződést okozó anyagot tartalmazhat, ami tovább ronthat a globális felmelegedésen, és az egyébként is haldokló élővilágon.

A nemrég elkészült Dán Meteorológiai Szolgálat grafikonján jól látható, hogy a hőmérséklet nagyon rossz irányba változik - az a hatalmas tüske jelzi a szokatlan felmelegedést. Eközben Közép-Ázsia északi területein szokatlan hideget tapasztalnak.

Riasztó adatok, ráadásul kiderült, hogy ez már a második év zsinórban, amikor nagyon magas ott a hőmérséklet.

Sok kutató úgy véli, hogy elértük a kritikus pontot, és az Északi-sarkkör hamarosan teljesen felolvad, és erre nem kell 10 évet várnunk.

Egyes becslések szerint mindössze 3-5 év alatt teljesen felolvadhat, ami óriási változásokat fog okozni a Földünk éghajlatában.

Az északi régió kétszer gyorsabban melegszik, mit a világ többi része, és ennek nagy hatása van Észak-Amerika és Európa időjárására, így a mi egészségünk és életünk is nagyban függ a dolgoktól.

Óriási területek maradtak jégmentesek a korábbi évtizedek átlagaihoz képest, és az óceán szabad felületei még több hőt tudnak felvenni a napsugárzásból, tovább rontva a helyzetet.

A jégképződés, azaz a téli jegesedés ugyanis nem, vagy csak roppant lassan tud idén beindulni.

A kutatók és szakemberek még nem tudják mit, de valamit tennünk kell, hogy ezeket a folyamatokat megállítsuk, különben elveszítjük a Földet, és életterünket a jövőben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen antarktisz kataklizma felmelegedés


Megtekintések száma: 12850

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet