Vészhelyzet az Északi-sarkon: 20 fokkal melegebb volt az elmúlt években, és több alkalommal nem indult be a téli jegesedés!

2018. július 23., hétfő




Az elmúlt időkben észlelt állapotok már-már katasztrofálisak... Elolvad a jég a bolygónkról, aminek beláthatatlan eredményei lesznek?

Hihetetlen mértékig jutottunk. 

Az Északi-sarkkör levegője mára már 20 Celsius fokkal az átlag fölött van.

Bátran ki lehet jelenteni, hogy soha a világtörténelemben ennyire meleg nem volt a sarkon.

Olyannyira drasztikusak most ott az állapotok, hogy a téli jegesedés is alig akar beindulni, erre pedig korábban szintén nem volt példa.

A sarkon található jégréteg is kritikán aluli. 

Annyira vékony ugyanis, hogy nemrég egy teljesen átlagos vitorlás hajó át tudott haladni az Északkeleti és az Északnyugati Átjárón, anélkül, hogy veszélybe került volna.

A jég ráadásul a becslések szeriont, sok földgázt, olajat, és egyéb természetes eredetű de szennyeződést okozó anyagot tartalmazhat, ami tovább ronthat a globális felmelegedésen, és az egyébként is haldokló élővilágon.

A nemrég elkészült Dán Meteorológiai Szolgálat grafikonján jól látható, hogy a hőmérséklet nagyon rossz irányba változik - az a hatalmas tüske jelzi a szokatlan felmelegedést. Eközben Közép-Ázsia északi területein szokatlan hideget tapasztalnak.

Riasztó adatok, ráadásul kiderült, hogy ez már a második év zsinórban, amikor nagyon magas ott a hőmérséklet.

Sok kutató úgy véli, hogy elértük a kritikus pontot, és az Északi-sarkkör hamarosan teljesen felolvad, és erre nem kell 10 évet várnunk.

Egyes becslések szerint mindössze 3-5 év alatt teljesen felolvadhat, ami óriási változásokat fog okozni a Földünk éghajlatában.

Az északi régió kétszer gyorsabban melegszik, mit a világ többi része, és ennek nagy hatása van Észak-Amerika és Európa időjárására, így a mi egészségünk és életünk is nagyban függ a dolgoktól.

Óriási területek maradtak jégmentesek a korábbi évtizedek átlagaihoz képest, és az óceán szabad felületei még több hőt tudnak felvenni a napsugárzásból, tovább rontva a helyzetet.

A jégképződés, azaz a téli jegesedés ugyanis nem, vagy csak roppant lassan tud idén beindulni.

A kutatók és szakemberek még nem tudják mit, de valamit tennünk kell, hogy ezeket a folyamatokat megállítsuk, különben elveszítjük a Földet, és életterünket a jövőben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen antarktisz kataklizma felmelegedés


Megtekintések száma: 19044





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet