Vészjósló amerikai jelentés figyelmezteti a világot: extrém éghajlatváltozás küszöbén vagyunk!

2018. november 24., szombat
„a legszélsőségesebb jelenségeken alapulnak”.

A klímaváltozás már hatást gyakorol az amerikai és a világgazdaságra – állítja az a több amerikai minisztérium és kormányzati szervezet által készített jelentés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A Fehér Ház pontatlannak minősítette az anyagot.

A jelentés szerint a klímaváltozás az évszázad végéig kártékonyan érinti majd az egészségügytől az infrastruktúráig az amerikai gazdaság valamennyi ágazatát. 

A kongresszus felkérésére több mint egy tucat minisztérium és kormányzati szervezet munkatársai, köztük tudósok által összeállított anyag megállapítja: az üvegházhatást kiváltó, és a globális felmelegedést gyorsító gázok változatlan kibocsátása „történelmi mértékű”, a globális felmelegedés nagy mértékben megváltoztatja majd az emberi élet körülményeit.

Csökkenti a vízkészleteket és a vízhez történő hozzáférés lehetőségeit, megváltoztatja a tenger menti partvidékeket, megemeli az ipar és a mezőgazdaság termelési költségeit is. Nem utolsó sorban pedig árt az emberi egészségnek, „aránytalanul” sújtva a szegényebb társadalmi rétegeket.

A jelentés szerint az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását radikálisan csökkenteni kell, alkalmazkodva a már megtörtént változásokhoz is. 

A klímaváltozás káros hatásai közül sok már most is érzékelhető szerte az Egyesült Államokban – állapították meg a szakemberek.

A klímaváltozás már tapasztalható jeleiként az eddigieknél gyakrabban előforduló, pusztító viharokat, a szárazságokat és az árvizeket jelölték meg. 

Konkrét példákat is felhoztak megállapításaik alátámasztására: az esőzéseket és az áradásokat alig bíró gátszakadásokat Dél-Karolinában, a Sziklás-hegység és a Mississippi-medence közötti Nagy-síkság agrárvidékein a termések apadását, valamint a rovarok okozta megbetegedéseket Floridában.

„Az éghajlatváltozás jövőbeni kockázatai a most hozott intézkedésektől függnek” – figyelmeztetett a jelentés, hangsúlyozva, hogy azonnali intézkedések nélkül a gazdasági növekedés fokozódó mértékű csökkenésével kell számolni.

A Fehér Ház egyik szóvivője, Lindsay Walters visszautasította a jelentés megállapításait. Mint fogalmazott: ezek

Donald Trump elnök még októberben a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában azt hangoztatta:

Nincs róla meggyőződve, hogy a globális felmelegedést emberi tevékenység okozza, és azt állította, hogy a klímaváltozásra figyelmeztető tudósoknak „politikai céljaik” vannak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány éghajlat időjárás


Megtekintések száma: 14101

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet