Videóra vettek egy Holdba csapódó meteoritot: látványos felvétel a vérhold kellős közepén!

2019. január 27., vasárnap




Január 21-re virradóan világszerte rengetegen kémlelték az eget, hogy megcsodálhassák az évtized utolsó teljes holdfogyatkozását, vagy – ahogy az ókori rómaiak nevezték – vérholdját.

A vöröslő Hold önmagában is pompás látvány volt, de néhány szerencsés megfigyelő egy másik jelenségnek is szemtanúja lehetett ezzel egy időben, égi kísérőnkbe ugyanis egy meteorit csapódott be 

- írja a National Geographic.

Ritkán történik két ilyen ritka esemény egyszerre. Ilyen méretű meteoritok körülbelül hetente egyszer találják el a Holdat

– mondta a lapnak Justin Coward, a New York-i Stony Brook University professzora.

Hozzátette, ha a jelenséget tudományosan is sikerül igazolni, akkor az történelmi jelentőségű, hiszen korábban sosem sikerült hasonlót rögzíteni teljes holdfogyatkozás idején.

A becsapódó meteorit egyébként meglehetősen kicsi, szakértők szerint maximum egy focilabda méretű volt. Ez pedig elég jól rávilágít arra, hogy milyen erőteljes hatást tudnak kiváltani az űrben az apró dolgok, amikor hatalmas sebességgel ütköznek valamivel.

A tudósok most szeretnék a legkisebb részleteket is feltárni a történtekről, és reményeik szerint fotót is készítenek majd a Holdban keletkezett új kráterről. 

Ha így lesz, természetesen arról is beszámolunk majd.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen hold vérhold


Megtekintések száma: 21853





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet