​Vigyázat! Beszedi a pénzt ez a vadiúj webáruház, de terméket nem küld

2020. december 3., csütörtök




Még egy hónapja sincs, hogy megnyílt egy új – műszaki, elektronikai, szépségápolási cikkeket is árusító – webáruház, a vizna.hu.

November 5-én regisztráltatta a vizna.hu domain-nevet a Spiritusz 2000 Kft. Van ÁSZF-ük, emailcímük, meg telefonszámuk is. Úgy tudjuk, valamikor a domain-módosítás, azaz november 14-e után vált lehetővé a webshopban a vásárlás. 

A rendelés simán megy, meg a fizetés is.

Mivel elég olcsón adnak mindent, már jó páran megtalálták őket, illetve rendeltek tőlük. Egy súlyos gond azért akad: a tapasztalatok szerint a vevők a pénzükért cserébe nem kaptak semmit.

Csábítóan olcsó volt

Egyik olvasónk saját magát úgy jellemezte, hogy mindig körültekintő, utánanéz az adott webáruháznak, ezt most is megtette. Egy szódagépet rendelt november 25-én, 17 ezer forintért, 10–12 ezer forinttal olcsóbban, mint máshol. 

Előtte felhívta a céget, de nem vették fel. Aztán visszahívták, de akkor meg ő nem tudta fogadni a hívást. Végül így is rendelt.

A megrendelésről kapott visszaigazoló emailt, amire még aznap átutalta a termék árát, amit szintén visszaigazoltak neki. Utána viszont már hiába próbálta hívni a webáruházat egy részletkérdéssel kapcsolatban, nem volt kapcsolható az időközben megváltozott telefonszám. Ekkor már sejtette, hogy ezt a rendelést elbukta, mérges is volt magára.

Az ÁSZF szerint most kedden kellett volna megérkeznie a szódagépnek, de nem jött. Mondhatnánk persze erre azt, hogy türelem rózsát terem, és karácsony előtt, illetve a koronavírus-járvány alatt beleférhet egy kis csúszás. De mivel a társaság elérhetetlenné vált, olvasónk már nem bízik abban, hogy megkapja a rendelését. 

Próbált élni a 14 napos elállás jogával is, elküldte emailben a nyilatkozatot, de választ nem kapott rá, ahogy a rendelés iránt érdeklődő leveleire sem. Ezután találta meg a panaszosok fórumát. Az időközben lezárt bejegyzések szerint másnak volt korábbi megrendelése is, amit szintén nem kapott meg. És akadtak jó páran, akik az előre utalás miatt óvatosságból végül mégsem rendeltek.

Hogy olvasónk miért utalt előre, holott tudja, hogy ez rizikós?

Túl csábító volt az ár, és a hitelesség látszata valahogy elaltatta a józanságát.

Trükkös egyébként a webáruház, mert bár az ÁSZF-ben említik az utánvétes fizetés lehetőségét is, azonban a szállítási és a fizetési információk alatt már csak az előre utalás lehetséges, valamint a megrendelésnél is csak ezt az egyetlen lehetőséget kínálja fel az oldal, továbbá az értesítő email szerint is csak átutalással lehet kiegyenlíteni a termék árát.

Úgy tűnt, minden rendben, a Google is első helyen hozta őket

Másik olvasónk szintén körültekintő online vásárlónak tartja magát, a rendelés előtt kisebb kutatást végzett az interneten, hogy van-e bármilyen negatív hozzászólás az oldalról vagy az üzemeltetőről (Spiritusz 2000 Kft.). Akkor még nem volt, minden normálisnak tűnt, a cég bejegyzése is hiteles volt. És a Google-kereső az első találatok között dobta ki a weboldalt, amikor terméket keresett. 

A fejleményeket ismerve ezt olvasónk elég ijesztőnek tartja.

A rendelés előtt ő is megpróbálta elérni a webáruházat, 2 alkalommal megcsörgette őket, de nem vették fel, viszont 20 percen belül visszahívták. 

Ezt korrektnek találta. A vonal másik végén megszólaló férfi nem mutatkozott be, csak annyit mondott hogy „vizna.hu, miben segíthetek”. 

Olvasónk a telefonálás során kiderítette, hogy nincs a weboldalnak saját raktára, a gyártóktól rendelnek. Azt pedig, hogy miért csak előre utalási lehetőség van, azzal indokolta neki a férfi, hogy sokan nem fizették ki korábban a megrendeléseket, így a webáruháznak ez kárt okozott. Hogy cirka két hét alatt ennek mennyi lehet a valóságtartalma, az így utólag kérdéses. A termékek olcsóságát is firtatta olvasónk, amire „happy hour” akció volt a válasz.

Megerősítették neki továbbá, hogy a szállítást a DHL végzi, körülbelül 3 nap mire beszerzik a gyártótól a terméket, és még 2 nap, mire a DHL kiszállítja. Ezután olvasónk jóhiszeműen megrendelte a kinézett 75 000 forintos terméket. Jött az automatikus válasz email, majd az összeg átutalása után a megerősítő email, hogy beérkezett az összeg.

Úgy gondolta, hátradőlhet. A hétvégén lett gyanús neki az oldal, mert nem működött rajta a megrendelés-követő. Péntek óta a korábban megadott telefonszámokon már nem tudta elérni őket, és a megadott emailcímekről sem válaszoltak neki.

Harmadik olvasónk bizalmát az erősítette, hogy a Google első helyen dobta ki a vizna.hu ajánlatát a keresett telefonra, amiért 114 ezer forintot utalt a webáruháznak.

Valahogy balga az ember. Siettem, hamar kellett a telefon, mert elromlott, ami volt. Hajrá, minél előbb érkezzen meg a másik! Körültekintőbbnek kellett volna lennem

– írta, miután neki sem szállította le az ígért időre a terméket az időközben elérhetetlenné vált webshop.

A panaszos bejegyzések alapján sokan jártak hasonlóan. Úgy tudjuk, vannak, akik már tettek feljelentést a rendőrségen, a fogyasztóvédelemnél, illetve fordultak a bankjukhoz, a pénz visszahívását kérve, de a bankok nem sok jóval biztatták őket, mert előre utalás esetén a pénzvisszahívásba a másik félnek is bele kell egyeznie.

Nulla létszám, nulla árbevétel

Azzal kezdtük, hogy még egy hónapos sincs a vizna.hu webáruház. A mögötte álló cég, a Spiritusz 2000 Kft. viszont már 1996 óta létezik, ami bizalomra adhatna okot. De egy kis utánajárással kiderül, hogy nem stimmel a dolog. Nagyon nem.

A legutóbbi öt évben (2015–2019, erre vonatkozóan vannak adatok az Opten cégadatbázisban) nulla forint árbevétele volt, vagyis alvó cég lehetett. Idén év elején gyors egymásutánban kétszer is tulajdonosváltáson esett át. A több mint húsz éves múltra visszatekintő családi céget januárban eladták, egy olyan személy vette a nevére, akinek a neve mellett két másik, bedőlt cég látszik a cégadatbázisban, aztán márciusban ő is továbbadta a kft-t, amelynek új tulajdonosa a szlovákiai érdekeltségű Szegediová Regína. Az Opten adatai szerint októberben nulla alkalmazottjuk volt.

A cég székhelye az alatt a több mint húsz év alatt, amíg egy család tulajdonolta, Ürömön volt, a tulajdonos-ügyvezető lakcímével egyezett meg a cím. Aztán idén, amikor tulajdonost váltott a cég, egy olyan budapesti cím lett a székhelye, amely egy lepukkant kispesti ház, a Google-utcaképről kivehető, hogy székhelyszolgáltató működik a cím alatt, ezért aztán több mint 200 céget sorol fel a cégadatbázis ugyanerre a címre bejegyezve.

Ami még érdekes, hogy a 14 napos indoklás nélküli elállási nyilatkozatot az ÁSZF-ben és a weboldalon sem szereplő Trust Response Building Kft.-nek kellett címezni (de a vizna.hu email címére kellett elküldeni). Az építőipari céget tavaly márciusban alapították, szintén nincs alkalmazottja, és ahhoz képest, hogy csupán bő egyéves a cég, idén már három ügyszám alatt végrehajtást mutat a cégadatbázis, a cég tulajdonosainak részesedését foglaltatta le valaki vagy valamely szervezet (nem derül ki, hogy pontosan ki és miért).

Megkeresésünkre nem válaszolt a webáruház, az üzemeltető Spiritusz 2000 Kft. e-cégjegyzékben közölt email címéről pedig hibaüzenettel pattant vissza a levelünk. A telefonszámaikat hiába hívtuk, azok nem kapcsolhatók.

A cég korábbi tulajdonosainak e-mail címe is ott van még a cégadatbázisban, írtunk nekik. Addig működött a weboldal, utána elérhetetlenné vált a webáruház oldala.

Budapest Főváros Kormányhivatalához nem érkezett panasz a vizna.hu-ra. A rendőrségtől még várjuk a választ.

A körülmények azonban arra utalnak, hogy egy bukó cég húzhatott csőbe több gyanútlan embert, elszedve a pénzüket.

Az OTP megkeresésünkre a cikk megjelenése után általánosságban a következőket írta. Csalás gyanúja esetén a fizető fél rendőrségi feljelentést tehet. Amennyiben az eljárás során a hatóság megkeresi a bankot, a hatályos jogszabályoknak megfelelően együttműködnek.

OTP-s számláról, azonnali fizetési szolgáltatás keretében kezdeményezett utalás esetén az ügyfél kezdeményezheti a tétel visszahívását, a fiókhálózatban személyesen vagy meghatalmazott útján, postai úton vagy OTPdirekt internetes postaláda-üzenet formájában, illetve telefonon, az OTPdirekt Telefonos Ügyintézői Szolgáltatáson (a továbbiakban: TC) – ehhez kell a szolgáltatás igénybevételére jogosító szerződés, és bejelentkezés is. Feltesszük, más bankoknál is hasonlóak a lehetőségek.

A visszautaláshoz a célszámla tulajdonosának hozzájárulása szükséges. A kedvezményezett jóváhagyása nélkül a bank nem jogosult dönteni a visszahíváskérés teljesítéséről. Amennyiben a kedvezményezett a visszautaláshoz nem járul hozzá, illetve a megkeresésre nem reagál, az ügyfél bármelyik (OTP) bankfiókban írásban kérheti a kedvezményezett nevének és címének kiadását annak számlavezető bankjától.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 27447





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet