Világbotrány: A fukusimai erőmű radioaktív anyagát az óceánba eresztik

2021. szeptember 26., vasárnap




A tokiói TEPCO vállalat szerint ez lenne a legjobb megoldás, mások szerint a bolygó vízi élővilágának halálos ítélete.

A halászok és a tengerbiológusok, valamint a környezetvédők egy emberként háborodtak föl a TEPCO nevű vállalat kijelentésén, miszerint jobb lenne az óceánba kiengedni a Fukusimában található atomerőműben rekedt radioaktív szennyeződést.

A TEPCO nemrég megválasztott vezetője, Takashi Kawamura azt nyilatkozta, hogy megbánták a korábbi döntéseiket, és azt, hogy a rendkívül mérgező tríciumot nem engedték már korábban bele az óceánba.

A tríciumot a reaktorblokkok hűtésére használták, akárcsak tették azt a földrengés során megsérült reaktornál is.

Persze a japánoknak teljesen elment az eszük, mondhatnánk. És így is van. Bár nem egyszerűen arról van szó, hogy az óceánba engednék a radioaktív anyagot, hanem meg is tisztítanák és szűrnék előtte azt, a tudósok és független kutatók szerint a szűrési eljárás nem tökéletes.

Jelen esetben 62 különböző szennyezőanyagot, és radioaktív izotóp fajtát képesek semlegesíteni, és ártalmatlanítani, de a tríciumot nem.

A halászok már a nemzetközi sajtót próbálják segítségül hívni, és megakadályozni azt, amit a vállalat véghez kíván vinni. Jelenleg már így is sokkal több tríciumot tartanak a tartályokban, mint amennyit azok elbírnának.

Valamit tenni kell, a helyzetet kordában kell tartani de a legtöbben nem hiszik, hogy ez lenne a megoldás. Sőt, sokan a bolygó halálos ítéleteként élik meg, ha bekövetkezik a vállalat által kívánt radioaktív anyag kiengedése.

Emellett a helyiek azért is háborognak, mert a vállalat egyáltalán nem folytatott erről az egészről semmilyen vitát, és meg sem kérdezte az embereket, hogy mit akarnak, pedig ez a környék halászatára is negatívan fog kihatni, arról nem is beszélve, hogy a Csendes-óceán élővilágát teljes mértékben kipusztíthatja.

A TEPCO álláspontja szerint egy tanulmányra hivatkozik, amiben leírják, hogy a tríciumnak nincs ismert szövetkárosító, vagy egyéb negatív hatása az élő organizmusokra.

Ugyanakkor a legtöbben úgy vélik, ez nem lett kellőképpen megalapozva, vagy bizonyítva, mások pedig egyenesen azt állítják, hogy a TEPCO csak lefizetett néhány labort, hogy egy a publikum számára szánt megnyugtató tudományos állítást közöljenek.

Korábban tagadták azt is, hogy nagymértékben káros lenne a fukusimai katasztrófa az óceánokra, mára viszont tudjuk, hogy a világ vízi élővilágának egyharmada kipusztult a kataklizma következtében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány környezetszennyezés érdekes hihetetlen érdekesség kataklizma


Megtekintések száma: 279340





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet