​Világelső - magyar tudósoknak sikerült élő koronavírust megvizsgálniuk

2020. szeptember 21., hétfő




Félelmetes dolgot találtak, ember ilyet még nem látott

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni.

Eredményeik szerint a felszínüket koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, maga a vírus pedig öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb, ember által ismert biológiai organizmus lehet. A vizsgálatuk bebizonyította, hogy a koronavírus könnyedén összenyomható, de alakja gumilabdaszerűen helyreáll, szerkezetükben pedig a fizikai behatás sem tesz kárt. Mindez közrejátszhat szokatlanul nagy fertőzőképességében is - közölte hétfőn a Semmelweis Egyetem.

A Semmelweis Egyetem oldalán azt írják, kutatóik vizsgálatával azonban egy lépéssel közelebb kerültünk az organizmus megismeréséhez.

Dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja által vezetett munkacsoport a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának kutatóival együtt különleges technikával, atomi erőmikroszkóppal tapogatta le a SARS-COV-2 részecskék felületét.

Az, hogy koronaszerű tüskéi rendkívül mozgékonyak, hogy a vírus alakja helyreáll, ha összenyomják, az, hogy gyakorlatilag öngyógyító organizmus, most derült ki. Fizikai behatás sem károsítja ezt a vírust. Dr. Kellermayer Miklós szerint ezen tulajdonságai biztosíthatják a környezeti körülmények széles köréhez való alkalmazkodását, ami szokatlanul nagy fertőzőképességében is közrejátszhat.

A magyar kutatók vizsgálata egyedülálló, ugyanis a világ laborjaiban eddig csak inaktivált, kémiailag kezelt vagy fagyasztott mintákat vizsgáltak. Itthon sikerült aktív, és fertőzőképes példányt megvizsgálni. Erre a vizsgálatra egyedül az atomi erőmikroszkóp (AFM) képes, ezzel lehet natív kórokozókról nagyfelbontású képeket készíteni, mert ennél az eszköznél nincs szükség arra, hogy a mintát fixálják, vagy lefagyasszák.

A vizsgálat

A magyar kutatók a körülbelül 80 nanométer szélességű SARS-CoV-2 részecskét egy ettől is kisebb tűvel szúrta meg. A tű hegyét a vírus tetejétől az aljáig nyomták, amitől az összenyomódott, majd a tű eltávolításakor azonnal visszapattant. Minderre százszor is kppes volt anélkül, hogy sérülés keletkezett volna rajta. Mindez azt bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 lehet az ember által ismert, fizikailag egyik legrugalmasabb és legellenálóbb vírus.

A többi vírussal ellentétben ráadásul a SARS-CoV-2 a gazdatestet elhagyva sem válik sebezhetővé, a tárgyak felületén megtapadva is hosszú ideig fertőzőképes maradhat, ez a felszínét borító tüskéknek köszönhető. A magyar laborban vizsgált víruson 61 ilyen tüske volt. Érdekes, hogy korábban a Cambridge Egyetemen körülbelül 24, míg a németországi Max Planck Institute 40-re becsülte a tüskék számát. Vagyis a vírus sokkal változékonyabb, mint gondolták eddig.

A tüskéket alkotó fehérjék vizsgálatakor kiderült: a tüskék rendkívül mozgékonyak, ez segít neki megtalálni a gazdasejtet és kapcsolódni hozzá.

A magyar tudósok azt is kiderítették: a vírus 10 percen át 90 fokos hőhatásnak is ellenáll, maximum néhány tüskéjét veszíti el, szerkezete sértetlen maradt a kísérletben. Ez magyarázza, hogy miért fertőz melegebb éghajlaton is.

Forrás: Index, Blikk


Megtekintések száma: 24168





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet