​Világkatasztrófát okozhat a Föld mágneses mezejének változása: a világelit már menti a bőrét?

2023. július 7., péntek




Kezdhetünk aggódni?

A Föld mágneses pólusváltása és a naptevékenység csökkenése olyan szélsőséges környezetet teremthetett 42 ezer éve, amely nagyban hatott az élővilágra

– írja az MTI a The Guardianre hivatkozva és a 24.hu is.

A folyamat a korabeli megafauna kipusztulásához és a neandervölgyiek eltűnéséhez is hozzájárulhatott.

A Föld mágneses mezeje védi a bolygót a világűrből érkező káros sugárzással szemben, amikor azonban a mágneses pólusok megcserélődnek, a védőpajzs drasztikusan meggyengül. Ilyen jelenség már többször is történt az idők során.

Az úgynevezett Laschamps-esemény egy átmeneti pólusváltás volt 42 ezer évvel ezelőtt, amely nagyjából ezer évig tartott.

Korábban kevés bizonyítékot találtak arra, hogy a folyamat jelentős hatást gyakorolt a Földre, valószínűleg azért, mert nem konkrétan a sarkok megcserélődésének idejére fókuszáltak.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem csapata szerint ugyanakkor a korabeli pólusváltás egy alacsony naptevékenységű időszakkal párosulva több olyan éghajlati és környezeti jelenséget is okozhatott, amelyek drasztikus következményekkel jártak.

A tanulmányban Új-Zéland ősi, déli kaurifenyőinek évgyűrűin végeztek szénizotópos kormeghatározást.

Az eljárás lehetővé tette, hogy nyomon kövessék a C-14 izotóp légköri koncentrációjának emelkedését, ami a Laschamps-esemény idején a Földet érő nagyenergiájú kozmikus sugárzás növekedésének eredménye volt.

A kutatók ezt követően a világ különböző pontjairól származó mintákat, köztük jégmagokat vizsgálva megállapították, hogy számos jelentős környezeti változás, például éghajlati átalakulás ment végbe a bolygón a C-14 koncentrációjának emelkedésével párhuzamosan.

A környezeti változások befolyásolták a jégtakarókat, és hozzájárulhattak az ausztráliai megafauna kipusztulásához.

Ezzel egy időben a vörös festékanyagos kézlenyomatok száma is megnőtt, mivel az emberek ezt a pigmentet használhatták fényvédőként a megemelkedett UV-sugárzás ellen.

A korszakban őseink menedéket keresve a barlangokat is egyre gyakrabban használták, ami a barlangrajzok számának növekedéséhez vezetett. A folyamat kiélezhette a versenyt a modern emberek és a neandervölgyiek között, és közrejátszhatott kihalásukban.


Megtekintések száma: 70630





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet