Világtérkép az emberi fogyasztás okozta súlyos károkról

2017. január 10., kedd




Szomorú kép következik, mely bemutatja egyetlen térképen, hogy milyen, mekkora károkat okozott az emberi fogyasztás.

Kevesen tudják, de maga az élővilág, a növények és a fák sínylik meg az emberi fogyasztást. Ez alól szinte egyetlen kivétel sincs, mert minden általunk előállított termék valahogyan a természethez, a bolygó erőforrásaihoz, vagy az élővilághoz kapcsolódik.

A világunkat étszázadok óta egyre jobban kiszipolyozzuk, és azt hisszük, soha nem lesz következménye.

Hogy az elkerülhetetlen vezeklést el lehet kerülni, és pénzzel mindent ki lehet váltani. Pedig nem így működnek a dolgok.

Az emberek fogyasztási szokásait, és az általa okozott károkat egy óriási világtérképen mutatja be egy norvég és egy japán kutató. Itt megtekintheted nagyban.

Daniel Moran, a Norwegian University of Science and Technology kutatója és Keiichiro Kanemoto, a japán Shinshu University tudósa alkotta meg azokat a térképeket, amelyek azt mutatják meg, hogy milyen hatással van az élővilágra az emberi fogyasztás.

Többek között megdöbbentő tény, hogy az elmúlt 500 évben legalább ezer élőlény pusztult ki, a legtöbbjük bizonyítottan az ember jelenléte, és terjeszkedése, ipara miatt.

Drasztikusan lecsökkentettük szinte minden állat élőhelyét, így a kisebb térbe szorult állatok egyre kevesebben vannak, és egyre sanyarúbb körülmények között élnek.

A kutatók a globális kereskedelemnek a környezetre mért hatását akarták megmutatni. A térképet összekapcsolják az országokat azokkal a területükkel, ahonnan szükségleteiket beszerzik. Főleg a veszélyeztetett állatokra koncentráltak a térképek megalkotásakor.

Nem meglepő módon a három legszennyezőbb terület között van Amerika, Az EU, és Japán. Pont a három olyan egység, ahol egyre inkább fejlődésben van az ipar, és ahol a legszínvonalasabb szinten élnek az emberek.

A sötétlila részek a szárazföldi állatok veszélyeztetését, a kék részek pedig a tengeri élőlényekre gyakorolt hatást mutatják.

A világról ez a térkép egy igazán szomorú, és egyben elborzasztó képet festett, mely ellen tehetnénk, ha kicsit környezettudatosabbá válna a globális társadalmunk.

Ha te is így gondolod, OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 81469





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet