Visszaveszik a hatalmat a pénzhatalmi világelittől a nemzetek? Új fegyver a nemzetállamok kezében!

2022. szeptember 15., csütörtök




A világ uzsorásainak ideje hamarosan lejár?

Komoly változások indulhatnak meg hamarosan Európán belül, melyek aztán az egész világra kiterjedhetnek.

Arról van szó, hogy a nemzetállamoknak olyan fegyverük lehet hamarosan a kezükben, amivel véget vethetnek a hátérhatalom igazi kiszipolyozó uzsorarendszerének.

Óriási tétje van egy népszavazásnak, amit június 10-én tartanak Svájcban.

Egy civil szervezet, a Monetáris Modernizáció (MoMo) kezdeményezése arról szavaztatja meg a polgárokat, hogy ezentúl csak a jegybanknak legyen joga pénzt teremteni az országban.

Első hallásra furcsa a kezdeményezés, de durva változást hozna, mivel a pénz nagy részét ma már nem a jegybankok „állítják elő”, hanem a kereskedelmi bankok, számlapénz formájában.

Ez azt jelenti, hogy ha a többség egyetért a javaslattal, akkor a svájci bankoknak ezentúl minden egyes hitelszerződés mögé oda kell majd tenniük a konkrét összeget, vagyis teljesen átalakul a hitelezés jelenlegi gyakorlata.

Ha a népszavazás sikeres lesz és más országok is követik, az teljesen átformálhatja a világ jelenlegi pénzügyi rendszereit.

Sokan vannak azon az állásponton, hogy a világ pénzügyi rendszereit vagy meg kellene reformálni, vagy csökkenteni a hatáskörüket, ugyanis nagymértékben avatkoznak be az egyes országok gazdaságába.

Ez pedig azért nagy probléma, mert a globális háttérhatalmi elit ezeket a csatornákat használja a befolyásolásra, hatalmuk kiterjesztésére..

Az emberek jó része szerte a világon, így Magyarországon is abban a hiszemben él, hogy kizárólag a jegybank(ok) által teremtett pénzt használjuk, ezt dobálják ide-oda a gazdaság és a társadalom szereplői között a kereskedelmi bankok.

Mindig csak az a pénzmennyiség kerül használatba egy országban (már ami a helyi pénznemet illeti), amelyet maga a központi bank hozott létre, legyen az készpénz vagy digitális pénz.

Az elterjedt sejtés szerint így a jegybank arra is képes, hogy a pénzmennyiség közvetlen csökkentésén vagy növelésén keresztül avatkozzon be az infláció alakulásába, a gazdaság működésébe. Hasonlóan, ahogy az alapkamaton keresztül a kamatok felett is viszonylag jó hatékonysággal rendelkezni tud.

Ez azonban tévhit: a gazdaságban megforduló pénzt a jegybank nem egyedül teremti, a pénz mennyisége elsősorban a gazdaság szereplőinek a pénzigényét követi. A kereskedelmi bankok ugyanis a hitelkeresletnek megfelelően “besegítenek” a központi banknak: újabb és újabb hitelkihelyezésükkel maguk is pénzt teremtenek..

Az első felmérések alapján valószínűleg kisebbségben maradnak a “szuverén” pénz támogatói a június 10-ei svájci népszavazáson. A GfS Bern nevű vezető közvéleménykutató cég szerint a válaszadók 35%-a támogatja a bankok pénzteremtési jogának megszüntetését hét héttel a népszavazás előtt. 

Amennyiben a javaslat népszerűsége meredeken nőne, az természetesen a piacokat is megingatná, így azért érdemes lesz odafigyelni a népszavazással kapcsolatos hírekre.

OSZD MEG másokkal is!

összeesküvés háttérhatalom pénz világhatalmi elit szupergazdagok


Megtekintések száma: 73089





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet