Víz és metán lehet egy közeli bolygó légkörében: majdnem biztos, hogy élet van rajta!

2017. február 5., vasárnap




A GJ 1132b egyre nagyobb esélyes az első, életnek otthont adó exobolygó címére.

Úgy néz ki, a korábban megtalált és beazonosított exobolygó jelölt igencsak kedvező feltételeket biztosít az élet számára, ugyanis a legújabb megfigyelési adatok szerint a légköre metánt és vizet tartalmaz.

Ez pedig szinte meghívó az élet számára. Így még tovább nőtt annak az esélye, hogy életet találhatnak a GJ 1132b-n.

A tudósok eddig is úgy sejtették, hogy komoly esély van arra, hogy a bolygón élet legyen, ugyanis a megfelelő távolságra helyezkedik el saját csillagától.

Vagyis a lakható zónában van, ahol nincs se nem túl meleg, se nem túl hideg ahhoz, hogy a felszínen, hosszabb távon élőlények vessék meg a lábukat.

Az, hogy a víz és a metán is jelen van, erősen feltételezi, hogy élet is van. Ezek ugyanis tökéletes közeget biztosítanak neki, mi több, a metán rendszerint gyorsan le is bomlik a légkörben.

Ez azt jelenti, hogy valami termeli folyamatosan a metánt. És bár a metán lehet geológiai eredetű is, itt a Földön túlnyomó részt biológiai aktivitás útján jut a légkörbe.

Vagyis ez az első komoly jele annak, hogy egy élhető, mi több, élő bolygót találtunk.

A GJ 1132b méreteit tekintve legalább 50-szer nagyobb, mint a Föld, és egy vörös törpe körül kering, ami sokkal kisebb, mint a mi Napunk.

Mivel ilyen nagy a bolygó, hatalmas gravitációja van, így a rajta élő organizmusok is sokkal masszívabb felépítésűek, és leegyszerűsítve jóval erősebbek és fejlettebbek lehetnek nálunk.

A bolygóról már korábban is sejtették, hogy nem csak atmoszférával, azaz légkörrel rendelkezik, de ez a légkör ráadásul megfelelően vastag is ahhoz, hogy magában tartsa az oxigént, a vizet, és a metánt.

Most pedig metán és víz nyomait mérték egyértelműen. Ez tudományos szempontból már majdnem egyenlő azzal, mintha organizmusokkal teli vizet találtunk volna.

Az élet esélye immáron 98%. Szinte bizonyos, hogy van élet azon a bolygón, erre a metán jelenléte is utal. Csupán az a kérdés, hogy milyen rendezettségű, milyen fejlettségi szintű ez az élet.

Ha egy ilyen világ komoly mennyiségű, az atmoszférában ilyen távolságokból mérhető metán termel, akkor feltételezhetően nyüzsöghet az élet a felszínén.

Az sem kizárt, hogy fejlett lények lakják, és előbb-utóbb észre fogják venni, hogy figyeljük őket, és jelezni fognak nekünk.

A kutatók most nagyon optimisták, és egyre több anyagi és technológiai forrást próbálnak ráállítani a bolygóra, hogy minél többet tudhassunk meg róla a jövőben.

idegen idegenek csillagászat űrkutatás élet más bolygókon exobolygók


Megtekintések száma: 33508





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet