VÍZ van a Marson: nedves régiót találtak rajta, ez átírhatja azt, amit tudunk róla!

2019. április 12., péntek




Az ESA felfedezése óriási löketet adhat a Marskutatásnak. Már rég kialakulhatott egy rejtett ökoszisztéma a talaj alatt?

A Mars sarkvidékeinél és egyenlítőjénél nedves területeket fedezett fel a bolygó felszínének vízjéglerakódásait összegző térkép elkészítésekor az ExoMars TGO (Trace Gas Orbiter) szonda 

- közölték kutatók az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) bécsi közgyűlésén.

A szonda emellett adatokat szolgáltatott a porviharról is, valamint meglepő módon nem talált metánt a légkörben.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 2016 márciusában orosz rakétán küldte fel a Marsra az ExoMars szondát, melynek FREND nevű műszere a vörös bolygó kérgében egy méteres mélységig képes észlelni a vízjég-lerakódásokat.

A NASA Odysssey missziója révén 2002 óta ismert, hogy egykor folyékony víz volt a Marson és továbbra is létezik ott vízjég vagy ásványok formájában - fejtette ki Igor Mitrofanov, az orosz tudományos akadémia kutatója. Az eddigi műszerek azonban nem voltak képesek felismerni, hol találhatók ilyen vízlerakódások.

A szonda egyelőre vázlatos, de idővel folyamatosan javuló térképén bejelölt egy vízben gazdag, állandóan fagyott felszínű területet a sarkvidéken - mondták a kutatók. Emellett nedves anyagot jelzett az egyenlítői régióban is.

Ezeken a területeken, például marsi völgyekben valószínűleg manapság is állandó a fagy.

Az is lehetséges, hogy valamikor ott voltak a sarkvidékek - vélte Mitrofanov.

Csupán néhány hónappal azután, hogy 2018 áprilisában megkezdte tudományos munkáját a Mars körül keringő szonda, heves porvihar alakult ki, amely többek között a NASA Opportunity nevű robotját is elérhetetlenné tette.

Az ESA műholdja azonban a vihart biztonságos magasságból figyelte és vizsgálta - mondta Ann Carine Vandaele, a belga királyi űrkutató intézet munkatársa.

A vihar során jól láthatóan felhevült a Mars légköre. 

A kutatók feltételezése szerint a felverődött por napenergiát vett fel és leadta a környező gáznak. A felmelegedéssel magasabb rétegekbe is felkerült a víz, míg normál esetben a jégfelhő-formálódás ebben megakadályozta volna.

Ráadásul a sarkvidékek és az egyenlítő közötti magas hőmérsékletkülönbségek a vihar során felerősítették a légköri keringést.

Minden korábbi feltételezés ellenére a szonda kifinomult mérőműszerei sem fedeztek fel metánt a Mars légkörében - mondta Oleg Korablev, az orosz akadémia tudósa.

- Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy egy eddig ismeretlen folyamat a gázt nagyon gyorsan eltávolította az alsó légkörből - fejtette ki a szakértő. 

Ebben szerepet játszhatott a napsugárzás, az elektrokémiai reakciók révén bekövetkező lebomlás és a formaldehiddé vagy szén-dioxiddá válás is.

A tudósok eredményeiket a Nature és a Proceedings of the Russian Academy of Science című szaklapokban is bemutatják.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes mars


Megtekintések száma: 48728





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet