Vizet állít elő egy új, speciális napelem: ez lehet a zöldenergia jövője?

2018. január 17., szerda




Olyan napelemet fejlesztettek ki, ami napenergiával képes vizet előállítani. A felfedezés és a fejlesztés óriási jelentőségű, és a vízhiányos területeket mentheti meg.

A zöld energia egyik úttörője lehet az a felfedezés, amit mist tettek, és emberek millióinak életét változtathatja meg.

Nem csak arról van szó, hogy sokkal kényelmesebb, és biztonságosabb életet és víz erőforrást biztosít, hanem még az évek óta vízhiányos területeket is megmentheti.

Az ötlet egy arizonai startuphoz fűződik, amely az elektromos áram termelése helyett a tiszta víz előállítására helyezi a hangsúlyt. Az alternatív felhasználási mód talán még az eredetinél is fontosabbá válhat, hiszen ezzel sok millió ember életét könnyíthetik meg.

A szerkezet Zero Mass Water néven fut, és nevéhez méltóan a „semmiből” állít elő vizet. Pontosabban csak napenergia felhasználásával, de abból van bőven, így gyakorlatilag nulla beletett energiával állít elő vizet, ami óriási jelentőségű lehet az egyre vízhiányosabb világban.

Egy olyan módosított napelemet állítottak elő, amely az elektromos áram helyett inkább vizet termel, mégpedig egy speciális anyag hozzáadásával, amely a párát gyűjti össze, majd pedig bocsátja rendelkezésünkre.

Az új napelem kifejezetten erre helyezi a hangsúlyt, felkészülve a szárazabb és elmaradottabb régiókban várható kihívásokra.

A hatásmechanizmusa egyszerű és érdekes. A víz a kinyerés után egy szűrőn folyik át, ahol megtisztul hozzáadott magnézium és kalcium részecskéktől. Így a víz pH értéke is beáll a megfelelő szintre, és fogyasztható ivóvízzé válik.

Az USA délnyugati, kifejezetten szárazabb részén, Mexikóban, Jordániában, valamint Ecuadorban is adtak már el néhány példányt, belátható időn belül elterjedhet a világ többi részén is.

A karbantartás az illetékesek szerint rendkívül egyszerű, ezt szinte bárki elvégezheti, az egyetlen követelmény pedig az adalék ásványok újratöltése lesz.

Megoldást jelenthet a globális klímaváltozás problémájára is egyesek szerint, ugyanis ha több száz négyzetkilométernyi területen helyeznének el ilyeneket, akkor annyira nagymértékben lennének képesek párásítani egy-egy területet, vidéket, hogy az újra bezöldülhetne.

Legalábbis egyes kutatások ezt állítják. Így akár a Föld sivatagos részei is bezöldíthetőek lennének, amivel részben elejét lehetne venni a globális felmelegedésnek is.

De a vízhiánnyal küldő harmadik világ területeinek is jól jöhet ez a szerkezet, mert ingyenesen állít elő vizet a napenergiával.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen zöldenergia


Megtekintések száma: 136967





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet