Vízpárát találtak egy, a Földtől 110 fényévre keringő bolygó légkörében

2020. február 21., péntek
Ha az univerzum végtelenségét tekintjük, szinte a szomszédságunkban van egy olyan bolygó, amelyen lehetségesnek tűnik a földi fogalmak szerinti élet.

A K2-18b, amelyet a NASA Kepler teleszkópja fedezett fel 2015-ben, alig 110 fényévre van a Földtől, egy, a Napnál kisebb és hidegebb csillag körül forog ideális távolságra – az úgynevezett lakhatósági zónában – , mindössze 33 nap alatt kerüli meg és hőmérséklete pedig lehetővé teszi, hogy folyékony halmazállapotú víz legyen rajta. 

A felfedezésről szóló tanulmányt a Nature Astronomy-ban tették közzé a londoni University College kutatói: a görög Angelosz Ciarasz, az olasz Giovanna Tinetti és a német Ingo Waldmann.

A K2-18b egyike annak a közel 100 „szuperföldnek”, amelyeknek tömege Föld és a Neptun tömege között van, e bolygóé a miénk nyolcszorosa.

Jelenlegi ismereteink szerint ez az egyetlen olyan, a naprendszerünkön kívüli planéta, amelyen a víz és a hőmérséklet is kedvezne az élet kialakulásának.

Csillaga, a K2-18 nagyon aktív „vörös törpe”, amely miatt a K2-18b sok sugárzás érheti és ezért nehezebbek lennének itt az életkörülmények, mint a Földön - írja

a Daily Mail.

A kutatók a bolygó légkörének jellemzőit a Hubble űrteleszkóp 2016-17-ben gyűjtött adataiból rekonstruálták. 

Ezt követően olyan algoritmusokat alkottak meg, amelyekkel elemezték az atmoszféra által megszűrt csillagfényt, és így találtak rá a víz molekuláris nyomára, a hidrogén és a hélium mellett. 

Azt sem zárják ki, hogy a K2-18b légkörében lehet nitrogén és metán is.

Még további megfigyelésekre van szükség ahhoz, hogy megtudják, vannak-e a bolygó körül felhők, és hogy kiszámítsák a légkörben lévő víz százalékos arányát.

Ciriasz ugyanakkor hangsúlyozta: 

AK2-18b nem tekinthető a Föld ikertestvérének, már csak azért sem, mert jelentősen nagyobb tömegű, más a légkörének összetétele és egy más típusú csillag körül forog. 

Ugyanakkor közelebb vihet minket annak a fontos kérdésnek a megválaszolásához, hogy a Föld egyedülálló-e vagy sem?

„Nagyon izgalmas feladat más élhető bolygókat keresni, de soha nem szabad elfelejteni, hogy a Föld a mi egyetlen otthonunk, és nem valószínű, hogy valaha is képesek leszünk ezekre a bolygókra elutazni” 

– tette hozzá a görög csillagász.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes rejtélyek


Megtekintések száma: 202335

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet