​Zacher Gábor: Nemsokára újra kötelező lesz a maszk, mindenki készüljön!

2022. augusztus 4., csütörtök
Újra kezdődik!

Kritikus a helyzet és Zacher Gábor kötelezően bevezetné ismét a maszkviselést, de szerinte ha romlanak a számok, akkor a kormány erre hamarosan amúgy is sort kerít.

Ezzel ráadásul két legyet ütne egy csapásra: valamilyen szintet a tömegrendezvényeknek és tüntetéseknek is gátat szabna – teszik hozzá mások.

Zacher elidézte, hogy a korábbi hullámok idején nemegyszer előfordult, hogy egy-egy akut beavatkozásnál, például egy újraélesztésnél csak a maszkot és a kesztyűt rántotta magára – a teljes védőfelszerelés felvételére nem mindig jutott idő –, és még ennek ellenére sem fertőződött meg.

Egészen mostanáig. Úgy véli, saját példája is azt jelzi, hogy az omikron BA5 variánsa – ami jelenleg fertőz hazánkban – nagyon gyorsan terjed.

Illetve könnyedén kicselezi az oltásokat és az immunrendszert.

„A jó hír viszont az, hogy nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint a korábbi variánsok.

Bár hazánkban valóban egyre több a covidos, a kórházi felvételek száma nem nő a fertőzöttek számával arányosan.

Ha valaki, például egy idős ember be is jön valamilyen panasszal, általában nem kell bent tartanunk, legtöbben otthonukban gyógyulhatnak”

– mondta Zacher Gábor.

Kiemelte, hogy vannak, akik már másodszor vagy épp harmadszor fertőződnek meg, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy minél többször esik át valaki a betegségen, annál könnyebben vészeli át azt.

Mint ismert, a koronavirus.gov.hu weboldalon továbbra is hetente egyszer frissülnek az adatok.

A legfrissebb, szerdai tájékoztató alapján az elmúlt egy hétben 14 402 új fertőzöttet igazoltak hazánkban, és elhunyt összesen 54 többségében idős, krónikus beteg.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a hivatalos statisztikában csak a betegek egy része jelenik meg, népszerű lett ugyanis az öntesztelés, saját pozitivitását pedig nem mindenki jelenti le.

Zacher Gábor arra a kérdésre, hogy összességében tart-e már ott a járványhelyzet hazánkban, hogy valamilyen óvintézkedést kelljen bevezetni, azt felelte, hogy

ahogyan azt már más kollégái, illetve virológusok is hangsúlyozták, a kötelező zárttéri maszkviselés nagyon fontos lenne, és úgy véli, azt

RÖVID IDŐN BELÜL BE IS FOGJÁK VEZETNI.

Hozzátette: tudja, hogy a nagy melegben a maszkviselés méginkább kellemetlen, de a Covid-fertőzés még a kánikulánál is rosszabb.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az oltás felvétele ezután is fontos lesz, az alapimmunizáláson túl a harmadik és a negyedik oltást is érdemes felvenni azoknak, akik azt még nem tették meg.


Megtekintések száma: 51930

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet