Zajlik a világ legnagyobb kibertámadása? Ez az első lépcső az infrastruktúra összeomlása felé? Már hazánk is érintett lehet!

2017. május 13., szombat
Már 74 ország intézményeit érinti a pénteken indult zsarolóvírusos támadáshullám, ami összeomlasztotta a britek egészségügyi rendszerét, és már Magyarországra is eljutott... Ez még csak a kezdet? 

Pénteken váratlan dolog történt, amire az egész világ felfigyelt. Egy különös, Windows alapú zsarolóvírus miatt láncreakció szerűen összeomlott a brit egészségügyi rendszer.

Eleinte azt gondolták, hogy ez talán csak egy lokális probléma, és nem terjed tovább.

Azonban néhány órával később több más országából is érkeztek hasonló hírek, melyek szerint nemcsak kórházak, de távközlési cégek, informatikai vállalatok, energiaszolgáltatók rendszereit is sikerült zárolniuk a támadóknak.

Minden jel arra mutat a jelen pillanatban, hogy ez az egész egy összehangolt, jól átgondolt nemzetközi kibertámadás.

És mint ilyen, az első nagyon alapos, valóban világméretű kibertámadás. Rengeteg beteg, és dolgozó adatait lopták el, és kerültek azok illetéktelen kezekben.

Az információ alapú társadalmunkban ez gyakorlatilag a világ egyik legnagyobb rablását jelenti. Egyes források szerint a magyar Telenor is érintett a zsarolóvírusos támadásban, így gyakorlatilag hazánkat is megtámadták a virtuális színtéren.

A Malwaretech közben készített egy online térképet, amin valós időben lehet követni a zsarolóvírus áldozatait, a térképen Magyarországot is érintettként jelzi. Az Országos Rendőr-főkapitányságot is megkerestük, érkezett-e hozzájuk bejelentés magyar rendszerek megtámadásával kapcsolatban.

Kiberbiztonsági szakértők szerint a mostani történet egy kiszivárogtatáshoz köthető: a Shadow Brokers nevű csoport nemrég szivárogtatta ki több rendszer sebezhető pontjait, márciusban pl. a Microsoft volt a célpont.

"Felugrott egy ablak, melyben 300 dollárt követelnek a felhasználóktól a számítógép feloldásáért." - állította egy brit kórházi dolgozó. Az ügyben még Theresa May kormányfő is rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.

Természetesen, mint ahogyan az lenni szokott, a különféle összeesküvés elméletek is megjelentek az üggyel kapcsolatban. Sokak szerint az egész virtuális kibertámadás egy több lépcsős terv része, melyek következő szakaszaiban az infrastruktúra hibáit, sebezhetőségét térképezik fel.

Előbb-utóbb komolyan kell attól tartanunk, hogy atomerőművek, rakétasilók zárt rendszere felett is átvethetik bizonyos hackercsoportok az irányítást. Ez pedig beláthatatlan dolgokat eredményezne, és akár egy világháborút is kirobbanthatna.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 69362

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet