Zavarbaejtő felfedezés: rábukkantak az őszülést okozó génre

2016. március 4., péntek
A kutatók végre felfedezték azt a gént, ami az őszülésért felelős, így évek múlva elképzelhető lesz, hogy hajfesték nélkül is megállíthatjuk a színvesztő folyamatot.

A kutatók már hosszú évtizedek óta keresték azt a bizonyos genetikai kódot, amitől lassan megőszülünk. A vizsgálatok azonban végre meghozták a várva-várt sikert, ugyanis a tudósok képesek kimutatni a keresett gént.

Ugyan a felfedezés szenzációs, mégis felvet pár problémát. Az elsődleges a szépségápolási ipar számára jelentős, ugyanis nagy bevételi kiesést jelentene, ha az őszülő hölgyek már nem festenék tovább a hajukat.

A kutatást a londoni University College kutatói végezték, akiknek a vezetője Kaustubh Adhikari volt. A kísérlethez hatezer önkéntes is csatlakozott, akik mind latin-amerikaiak voltak, akik eltérő helyekről származó ősökkel rendelkeztek.


letort-hajszalveg Letöredezett hajszálvég mikroszkóp alatt.

Az ő genomjukat vizsgálva jutottak a kutatók a nagy horderejű felfedezésre. Az eredmények azt mutatják, hogy összesen 18 gén felelős a hajunk szerkezeti felépítéséért. Ide tartozik a haj formája, a hossza, a színe, a hajszálak vastagsága.

A 18 gén között lapult az az egy, ami a melanin termeléstől függően festi meg a hajszálakat.

Az őszülés folyamata azért indul be, mert a szervezet egyre kevesebbet termel ebből az anyagból, a gén pedig nem tud megfelelő mennyiségű színező anyagot előállítani, ezáltal a haj megszürkül.

Már korábban is tanulmányozták az IRF4 gént, mivel a kutatók rájöttek, hogy nagyban befolyásolja a melanintermelést, arra azonban csak most gondoltak, hogy kapcsolatban áll ez a jelenség az őszüléssel. Adhikari fontosnak tartotta, hogy egy olyan közösséget vizsgáljon, ahol rengeteg különböző származású ember él, hiszen így kaphattak csak hiteles képet az őszülés folyamatáról.Ahogy az életünk minden szakaszára, a testünkben lezajló folyamatokra is nagy hatással vannak a környezeti tényezők.

A kutatás kimutatta, hogy az európaiak vagy az európai ősökkel rendelkezők sokkal hajlamosabbak az őszülésre, mint az afrikai vagy amerikai felmenőkkel bírók.

osz-haj

A Nature Communications szaklapban már írtak a felfedezésről. A részletek mellett arról is olvashatunk, hogy a kutatók nem állnak meg itt, a következő lépésként jobban meg akarják vizsgálni, mitől függ a testünk melatintermelése. Ezután már könnyű szerrel kifejleszthető egy olyan eljárás, ami megállíthatja az őszülést.

tudomány emberi test


Megtekintések száma: 7676

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet