​Zelenszkij: Akkor már késő lesz lezárni a légteret, ha kitör a harmadik világháború

2022. március 10., csütörtök




Csak Mariupol városában már mintegy 1170 civil vesztette életét az orosz invázió kezdete óta; a bombázások épületeket és egész városokat tesznek a földdel egyenlővé. Ezekre a károkra reagálva Volodimir Zelenszkij interjút adott a Sky Newsnak, amiben elmondta, hogy még most kellene kialakítani repülési tilalmat, mert akkor már késő lesz, ha kitör a harmadik világháború.

Volodimir Zelenszkij a Sky Newsnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy az országa egyedül nem tudja megállítani az orosz inváziót. Az ukrán elnök szerint a nemzeteknek most kell cselekedniük, mielőtt „túl késő lenne”; továbbra is a légterek lezárását kérvényezi.

Nem tudtok dönteni, hogy lezárjátok-e az eget vagy sem… egyszerűen nem tudtok dönteni

– mondta, arra kérve a szövetségeseit, hogy katonai erővel zárják le az Ukrajna feletti légteret, és állítsák meg az orosz bombázásokat. Hozzátette:

Ha csak akkor alakítanak ki repülési tilalmat, amikor már kitör a harmadik világháború, az már túl késő lesz.

Az ukrán követelések változatlanok

Zelenszkij szerint a NATO-szövetségeseknek vállalniuk kell a felelősséget az Ukrajnában élő családok halott gyermekeikért; nem kellene megvárni, hogy azt kelljen mondani nekik: „Sajnálom, hogy tegnap, egy héttel ezelőtt nem tettük meg. Nem erőltettük Putyint, nem találtuk meg a párbeszédet vele. Nem csináltunk semmit".

Dmitro Gurin, egy ukrán parlamenti képviselő is a NATO szövetségeseihez szólt, szerinte Putyin nem áll meg Ukrajnánál, és az egész Nyugat háborúba fog szállni vele; azonban az igazi kérdés itt, hogy időben reagálnak-e az országok. Ezek után feltette a kérdés:

„ELÉG VÖRÖS AZ UKRÁN NÉP VÉRE?”

Az ukrán elnök a közelmúltban egyébként háborús bűnökkel vádolta meg Oroszországot, miután az orosz csapások lerombolták egy kórház szülészeti osztályát az egyik legsúlyosabban sújtott városban, Mariupolban. A város alpolgármesterére nemrég azt nyilatkozta, hogy 1170 civilt öltek meg a városban azóta, hogy Oroszország két héttel ezelőtt megkezdte invázióját.

Mindeközben Bartosz Cichocki diplomata is kiállt az ukrán elnök követelései mellett; a kijevi lengyel nagykövet szerint az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna bevezetése elősegítené az ottani konfliktus gyorsabb lezárását és életeket menthet meg.

Az intézkedés hiánya minden nap több száz ember életébe kerül

– mondta. 


Megtekintések száma: 3064





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet