​Zombitüzek pusztítanak az Arktiszon: kritikus ponton vagyunk

2021. szeptember 19., vasárnap
17 éve monitorozzák szakértők az Arktiszon tomboló bozót- és erdőtüzeket, azóta az idei a legnagyobb és legpusztítóbb, amit valaha mértek 

– írja a LiveScience. 

Az arktiszi nyáron ugyanis az egész télen „lefojtott” úgynevezett zombitüzek jelentek meg, amelyeket eddig a hó és a jég visszatartott, most azonban, hogy melegedett az időjárás, utat törtek maguknak.

A Copernicus Atmoszférafigyelő Rendszer szerint július első felében a tüzek annyi szén-dioxidot hoztak létre, mint amennyit egy Kuba nagyságú ország egy év alatt szokott. 

Június eleje óta több mint 100 különböző helyen tombolt tűz az arktiszi területeken.

A szakértők nem vártak ekkora és ilyen gyakori zombitüzeket.

A zombitüzek akkor keletkeznek, ha a nyáron tomboló tűzvészt a hideg, a hó és a jégtakaró eloltja, de nem teljesen – ilyenkor a hőmérséklet melegedésével és a jég olvadásával a tundra növényzete egy-egy hotspot miatt hamar égni kezdhet megint. 

Ez két okból is problémás: a melegedő klímával egyre több ilyenre kell számítani, a több tűz pedig hozzájárul a klíma melegedéséhez.

A tavalyi szezon sem volt nyugodt: a májustól októberig tartó bozót- és erdőtüzes szezon a tundrán csak júniusban 50 megatonna szén-dioxid került pluszban az atmoszférában a Copernicus mérései alapján.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 30840

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet