Zombivá válik egy darázsfajtól annak áldozata

2017. január 26., csütörtök
A türkiz árnyalatú gubacsőr darázs hátborzongató dolgokra képes.

Léteik egy darázsfaj, mely elképesztő dolgokra képes. Olyanokra, amikkel akár egy jobb horrorfilmben is szerepet vállalhatna, mert áldozatai olyan gyomorforgató dolgokon mennek keresztül, hogy azt még saját ellenségeinknek sem kívánnánk.

Egy új tanulmány világot rá erre a tulajdonságra. A rovar ugyanis a vizsgálatok szerint szó szerint képes zombivá változtatni áldozatait, ez pedig abban nyilvánul meg, hogy a parazita darázs parancsait követi az áldozat.

Ezt a darázsfajt ráadásul nem is túl régen fedezték fel. Észrevették, hogy egy másik gubacsdarázs faj egyedit támadja meg.

Az élőlények fákra növő apró fészkekben, úgynevezett gubacsokban fejlődnek. Az élősködő állatok így a gazdafából nyerik ki a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat. Amikor a gubacsdarázs kifejlődik, általában kirágja magát odújából, majd útnak indul. Néhány példánynál azonban más a helyzet.

Rengeteg elemzésnek vetették alá ezeket a darazsakat, és a megfigyelések során érdekes dolgokat tapasztaltak.

Megfigyelték ugyanis, hogy egyes darazsak nem repülnek ki a gubacsokból. Ilyenkor a fejükkel zárják el a kijáratot, és ezzel idővel elpusztulnak.

A kutatók szerint a jelenség oka az, hogy egy másik parazita darázs manipulálja a fejlődő rovarokat. Miután az élőlények kijáratot rágtak a gubacsból, meghalnak, az őket irányító rovarok pedig elkezdik felfalni a tetemüket.

Az újonnan felfedezett Euderus set valósággal a gonosz megtestesítője, az ókori egyiptomi istenségre, Széthre utal.

Valahogyan ezek ráveszik a gazdaállatot arra, hogy eltömítsék a gubacsok bejáratait. Ezért a gubacsokat is vizsgálatoknak vetették alá.

A gubacsőr darazsak nagyon nagy eséllyel estek csapdába, ha a fakérgen is át kellett jutniuk, ellenben azokkal, akik csak a gazdarovar fején verekedték át magukat.

Rájöttek, hogy ez azért lehet, hogy a gyengébb rágóképességgel rendelkező gubacsőr darazsakat segítse a kiszabadulásban, ezeknek ugyanis kevesebb esélye van kiszabadulni.

A gazdaállatokra elméletileg azért van szükségük, hogy elvégezzék a munkát helyettük, így ne fordítsanak sok energiát a szabadulásra magára.

Az még rejtély, hogyan kerülnek be a paraziták a prédák testébe, de valószínű, hogy egyenesen a rovarba, vagy a gazdarovart befogadó gubacsban helyezik el a petéket.

Rengeteg halott darazsat tanulmányoztak, hogy közelebb jussanak a parazita viselkedésének megértéséhez.

Észrevették, hogy az új parazita faj lárványi a gazdarovarokon belül helyezkednek el, a fészek belsejében.

Egy biztos: a manipulált gubacsdarazsak jóval kisebb lyukakat rágtak, mint egészséges társaik, így biztos, hogy a viselkedésük a paraziták hatására változott meg. A kutatók úgy vélik, a rovarok halálát egyértelműen nem a véletlen beragadás okozta.

tudomány állatvilág durva


Megtekintések száma: 76540

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet