Zseniális: EZ a valami 10.000 ember ivóvizét tudja megtisztítani, és csak egy gramm kell belőle!

2018. november 8., csütörtök
Valami olyan dolgot fejlesztettek ki, ami a világ vízproblémáira nyújthat végre megoldást, méghozzá drasztikus módon.

Arról van szó, hogy amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan vattához hasonlító anyagot, mely a vízben található nehézfémek 99%-át képes kiszűrni.

Vagyis csaknem teljesen meg bír szűrni egy pohár vizet, viszonylag rövid idő alatt. és ez még nem minden. A különleges anyagból mindössze egyetlen gramm képes 10 ezer embert ellátni tiszta, szűrt vízzel.

A különleges szövet kvarcszálakból áll, melyre nanocsöveket vittek vele, az így előálló, kemény fekete vattához hasonlító szűrő megköti és eltávolítja az ivóvizeket mérgező nehézfémszennyezést.

Az eredmények lenyűgözték a kutatókat: a szűrő a kadmiummal, kobalttal, rézzel, higannyal, nikkellel és ólommal szennyezett vízmintákból több mint 99 százalékban eltávolította valamennyi nehézfémet.

A kutatók számítása szerint az anyag egyetlen grammja 83 ezer liternyi szennyezett vizet tud olyan hatékonysággal megtisztítani, hogy az már megfeleljen az Egészségügyi Világszervezet ivóvíz-szabványának. Ez a mennyiség 11 ezer ember napi vízellátását biztosítja.

El valami egészen egyedülálló, és tényleg egy csapásra megoldhatja Afrika, és más országok vízporblémáit.

Indiában is hihetetlenól nagy gond az, hogy az emberek 90%-a nem jut friss, és tiszta ivóvízhez.Arról is szó esett, hogy mennyire lehet gyors a szűrési eljárás. Kiderült a tesztek során, hogy a szűrőkkel 5 liter víz kezelése kevesebb mint 1 percet vesz igénybe, és a szűrő regenerálása sem tart tovább 90 másodpercnél.

Ráadásul újrahasznosíthatók a szűrők, mert szűrés után elég kimosni őket.

A szűrő gyártásához szükséges alapanyagok olcsók, és a tisztítása is egyszerű. Ez pedig csak tovább növeli azt a tényt, hogy hihetetlen ütemben terjedhet majd el.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia


Megtekintések száma: 27882

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet