​Zseniális, újfajta szuperakkumulátor változtathatja meg a világot!

2017. november 18., szombat




Zseniális az az újfajta szuperakkumulátor, a telefonokat másodpercek alatt, az elektromos autókat pedig percek alatt tudja feltölteni.

A Közép Floridai Egyetem kutatási és fejlesztési részlege egy olyan újfajta, eddig nem látott technológián alapuló szuperkondenzátort fejlesztett ki. Az akkumulátor akkora teljesítményre képes, és olyan gyorsan tölt, hogy hamarosan forradalmasíthatja az akkumulátor piacot.

Ez azt jelenti, hogy ténylegesen percek alatt tölt fel egy nagyobb elektronikus eszközt, mondjuk egy elektromos autót, de a telefonok feltöltésére csupán néhány másodpercre lesz szüksége.

Mindemellett nem csak strapabíró, és jobban bírja a rongálást, sérülést, és amortizációt, de az élettartama is bámulatosan nagy.

Egyes becslések szerint harmincezer törlés után is pontosan ugyanolyan hatásfokkal működik, mintha vadiúj lenne.

A technológiát korábban így még nem alkalmazták, bár elméletben már régóta létezett, de senki sem volt biztos benne, hogy ténylegesen működik, és jó hatásfokkal.

Ezeknek a most kifejlesztett szuperkondenzátoroknak azért ilyen jók a mutatóik, mert az áramot az anyag felületén statikusan tárolják, és nem kémiai reakciókat használnak, mint a jelenlegi akkumulátorok.

Ezekhez kétdimenziós, nagy felületű anyagokra van szükség, ezek teszik lehetővé, hogy sok elektront lehessen bennük tárolni.

Arra jutottak, hogy a legjobb erre a grafén, ami új fejezetet nyithat az akkumulátorok történetében.

Ki ne örülne a jövőben, ha másodpercek alatt fel tudná tölteni a telefonját, és egy elektromos autót is alig 2-3 perc alatt fel tudna tölteni „csurig”?

A kétdimenziós anyagit néhány atom veszi csak körül, , így a vastag 1D nanoszálak szabadon maradnak, ezzel biztosítva a szuperkondenzátor rendkívüli működését.

A fejlesztés már most is átütő siker, de még közel sincs vége, és még rengeteg dolgot kell megoldani ahhoz, hogy tökéletes legyen a rendszer, és az akkumulátor forgalomba kerülhet utána.

A forgalomba kerülésre persze még minimum 1-2 évet várni kell, de a tudósok és mérnökök elmondása szerint, ha a fejlesztések a jelenlegi ütemben folytatódnak, 5 éven belül már a boltok polcain is találkozhatunk az új technológián alapuló szuperakkuval.

A kisebb elektronikai eszközök számára a szuperakku anyagai felülmúlják a hagyományosan használtakat, úgy energiasűrűségben, mint ciklikus stabilitásban, tette hozzá.

Jelenleg a szabadalmaztatási eljárás folyik, így a jövőben az elektromos autózást is megújíthatja, talán a jövő autói ilyen akkumulátort fognak kapni a jelenlegiek helyett.

Ezzel ugyanis a töltést a hosszú órákról néhány percre redukálhatja anélkül, hogy robbanásveszély jelentkezne. A rövidebb töltési idő egyben azt is jelenti, hogy csökken a fosszilis tüzelőanyagok mennyiségének felhasználása.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen zöldenergia


Megtekintések száma: 159584





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet